Tullstugan idag – och på 1800-talet. Foto: SVT

Tullstugorna vid Norrtull har det trångt

Uppdaterad
Publicerad

Att integrera gamla kulturhistoriskt värdefulla byggnader med nyproduktion verkar vara en ny trend när Stockholm växer och förtätas. Tullhusen vid Norrtull är ett exempel.

Norrtull är idag en av Stockholms största trafikplatser. Inklämt mellan den enorma trafikleden och byggarbetsplatsen står ett antal gamla tullstugor kvar, byggda 1733.

År 1864 upphörde tullbevakningen, och sedan dess har olika verksamheter funnits i tullstugorna. I den östra tullstugan ligger idag en färghandel.

”Viktig del av identiteten”

År 2025 ska Hagastaden vara klar, med en tät och hög bebyggelse.

Hur nära kommer man att bygga vid tullhusen?  

Det vet vi inte riktigt än. Vi hoppas att de fortsatt får stå fritt så att man kan begripa vad de har varit och hur det har sett ut här tidigare, det är en viktig del av identiteten på den här platsen, säger Henrik Nerlund, Skönhetsrådets sekreterare.

1864 upphörde tullbevakningen i stugorna vid Norrtull. Foto: SVT

Det här med att integrera gammalt med nytt, är det en ny trend?

– Ja, det är ju en trend att försöka behålla och hitta nya användningsområden för de äldre byggnaderna. Det är jättebra. Sedan rivs det ju ganska mycket äldre byggnader också, och det finns även exempel på att man flyttar äldre byggnader för att de ska passa bättre in i den nya bebyggelsen.

Se hela reportaget på SVT Play.                                                  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.