Foto: SVT/TT

Tunnelbanefenomenet som upprör

Uppdaterad
Publicerad

Skrevande män som tar plats har skapat debatt. Jounalisten Annika Leone fick nog av beteendet och ritade en tunnelbaneskylt som uppmanar män att inte skreva.

Tillsammans med sin vän Terry Lee Fredin, som jobbar som art director, tog de fram skylten som de nu hoppas ska placeras i tunnelbanevagnarna.

Vad hoppas du ska hända med skylten?

– Jag hoppas att de som vet att de tillhör gruppen skrevare ska tänka sig för och bete sig lite schystare mot sina medresenärer. Ingen vill ha en skrevare bredvid sig. Ingen!

Har ni satt upp skylten någonstans?

– Om inte SL svarar oss så får jag och min vän Terry, som designat skylten, ta saken i egna händer. Det vill säga sätta upp egna skyltar i så många tunnelbanevagnar som möjligt.

Är det egentligen ett stort problem?

– Nej, inte om man jämför med allt annat som händer i världen, men folk har en tendens att bli sitt värsta jag i lokaltrafiken. Man reser sig inte för äldre eller gravida, man slänger in ryggsäcken i någons ansikte och man tar ingen hänsyn till den som sitter bredvid. Det här kanske får folk att tänka till och bete sig som, ja, folk borde. Vara trevliga mot varandra helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.