Tusen jobb bort i Södertälje

Publicerad

Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje. Omkring 1.100-1.200 tjänster försvinner, uppger företaget.

När forskningsenheten i Södertälje läggs ner innebär det att 1.100-1.200 tjänster försvinner.
-Det kan bli övertalighet, det kan bli pensionsavgångar eller andra jobb i koncernen, säger presschef Ann-Leena Mikiver.

Södertälje är Astra Zenecas största tillverkningsenhet, och produktionen av läkemedel i Södertälje berörs inte, enligt bolaget.
-Produktionen fortsätter som vanligt, säger Ann-Leena Mikiver.

Forskningen till Boston och Cambridge
Avvecklingen av forskningsenheten i Södertälje är ett led i omorganisationen av forskningen inom neurovetenskap.

Astra Zeneca kommer att skapa en mindre ”virtuell” forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40-50 forskare. Gruppen kommer att finnas i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, enligt bolaget.

Få framsteg inom neurovetenskapen
Orsaken till att Astra Zeneca i stort sett lägger ner forskningen inom neurovetenskapen är att framstegen inom läkemedelsbranschen på det området varit få.

Helt lämnar inte koncernen området, men ledningen bedömer att möjlighet till framgång bäst nås genom samarbete med extern forskning.

Totalt sett gör sig Astra Zeneca av med runt 2.200 tjänster inom forskningen världen över. Inom neuroforskningen berörs, förutom Södertälje, även enheten i Montreal i Kanada, som stängs helt.

Inom försäljning och administration skär koncernen ner på antalet tjänster med 3.750 och i produktionen med omkring 1.350 tjänster.

TT/ABC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer