Foto: Janerik Henriksson/TT

Tusentals gymnasieelever i Stockholm saknar datorer

Publicerad

Tusentals elever som börjat gymnasiet i Stockholms stad i höst står utan datorer efter att en upphandling överklagats. En del skolor får vänta till slutet av oktober innan eleverna får sina datorer.

Efter att upphandlingen av datorer till Stockholms stads gymnasiekolor dragit ut på tiden står de flesta av förstaårseleverna utan datorer, något som tidningen Mitt i var först med att rapportera om.

Enligt gymnasiedirektör Peter Lyth handlar det i nuläget om ungefär 4 000 elever som inte fått sina datorer. Eftersom ingen leverantör klarat av att leverera samtliga datorer på samma gång, så har staden fått prioritera vilka skolor som ska få datorerna först. Det handlar om ”de skolor som bedriver kurser där datorn är nödvändig, exempelvis teknikprogrammet eller estetprogrammet”, skriver Peter Lyth i ett mejlsvar.

Kurser senareläggs

Enligt Peter Lyth hade Stockholms stad tagit höjd för en lång överklagandeprocess av upphandlingen, men att processen drog ut på tiden så mycket att man inte kunnat förutse det.

Resten av skolorna kommer att få datorerna under oktober månad.

”Rektorer har vetat om det här sedan innan sommaren och har kunnat planera. Kurser som kräver datorer har man kunnat senarelägga under året. De elever som börjar gymnasiet ska gå där i tre år och det handlar om två och en halv månad utan datorer”, skriver Peter Lyth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer