Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg medverkade i fredagens klimatstrejk som startade på Mynttorget i Stockholm. I år fyller FridaysForFuture fem år. I videon ser du bilder från dagens demonstration. Foto: Christine Olsson/TT

Tusentals i klimatdemonstration: ”Varför är inte alla föräldrar här?”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen samlades tusentals personer på Mynttorget i Stockholm i en stor klimatdemonstration för att manifestera att den ungdomsledda, globala klimatstrejkrörelsen Fridays for Future funnits i fem år.

En fredag några veckor innan valet 2018 inledde den då 15-åriga Greta Thunberg en skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm.

Från början var hon ensam, men snart anslöt sig allt fler ungdomar. Hashtagen #FridaysForFuture skapades och snart började ungdomar över hela världen klimatstrejka på fredagar.

Fem år sedan FFF inleddes

I år det fem år sedan den första klimatstrejken inleddes och på fredagen samlades tusentals ungdomar på Mynttorget för att demonstrera och uppmärksamma rörelsens femårsjubileum.

Se video från dagens demonstration i klippet högst upp i artikeln. Foto: Enno Ladwig/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.