Mustafa är en av flera svenskar som deltar i Persia's Got talent. Foto: SVT/Bo Öhlén

TV-produktion i Älvsjö når miljonpublik – men tittarna finns inte i Sverige​

Uppdaterad
Publicerad

Det är en iransk upplaga av Talang som just nu spelas in på Stockholmsmässan i Älvsjö. Programmen vänder sig till den del av världen där persiska talas, främst Iran med sina drygt 80 miljoner invånare, men även Afghanistan och delar av Turkiet.

Talangtävlingen Persia's Got Talent spelas in på Stockholmsmässan i Älvsjö, eftersom iranska myndigheter inte accepterar den typen av TV-underhållning. För produktionsbolaget NMPRO har det inneburit att både auditions och inspelning måste ske utanför Irans gränser.​

Produktionen lades till Stockholm eftersom både tekniska och personella resurser finns i staden. Dessutom kan de flesta kommunicera på engelska, som är det språk som används vid sidan om persiska.​

Stor persisktalande befolkning i Sverige

Talangtävlingen är öppen för alla med ett persiskt språk, dock inte för Irans alla talanger eftersom Sverige inte beviljar visum för deltagande i tävlingen. Inspelningen måste därför genomföras med influgna talanger från Europa men även från USA och Kanada. Störst representation har Sverige som i förhållande till sin folkmängd har en stor persisktalande befolkning.

Mustafa är en av flera svenskar som deltar i Persia's Got talent. Han kom som 16-åring till Sverige från Iran där den afghanska familjen lever som flyktingar. Nu kommer de kunna se honom på TV​.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.