Två år efter terrordådet på Drottninggatan – de var nyckelpersoner vid händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det första larmet kom in klockan 14:53 fredagen den 7 april 2017 – en lastbil hade kört in i Åhléns entré. Många minns precis vad de gjorde när de först hörde talas om händelsen. SVT Nyheter Stockholm har träffat tre personer som alla bar ett stort ansvar för hur situationen hanterades och som i stunden var tvungna att ta avgörande beslut. Hör deras berättelser två år efter terrorattacken.

Polismästare Jan Evensson

Jan var den person som fick ansvar för den polisiära insatsen den 7 april 2017. Rykten spreds, allmänheten ville ha information om händelseutvecklingen och en förövare var på fri fot.

Fd finansborgarråd Karin Wanngård (S)

Karin hade just landat med ett flyg i Göteborg när hon fick beskedet om vad som skett på Drottninggatan. Hon tog första flyg tillbaka för att hantera den situation som Stockholm var mitt uppe i.

Svante Borg, Storstockholms brandförsvar

Svante befann sig i Sälen på semester när han fick information om terrordådet i Stockholm. Liknande händelse hade skett i andra europeiska städer. Något han hade förberett sina medarbetare på. Nu hade det inträffat i hans egen stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet