Det uppger ekobrottsåklagaren John Keränen.
Det var i april i år som två höga chefer vid det nu konkursade värdeföretaget häktades misstänkta för grovt bokföringsbrott. I mitten av juni belades de två med kvarstad, vilket betydde att Kronofogden kunde säkra tillgångar motsvarande 35 miljoner kronor. De före detta Panaxia-cheferna har sedan släppts på fri fot men misstankarna kvarstår, enligt John Keränen.
– Det blir åtal under hösten, säger John Keränen.
Ännu ingen misstänkt
Keränen är också ansvarig åklagare för den nya brottsutredning som öppnats efter det att Panaxia gick i konkurs i början av september. Nu handlar det om misstänkt förskingring efter det att konkursförvaltaren upptäckt att stora summor saknas i Panaxia.
Misstankarna riktar sig ännu inte mot enskilda individer. Utredningen ska, enligt Keränen, visa om något brottsligt förekommit och vem eller vilka som i så fall ligger bakom.
I branschen surrar rykten om att organiserad brottslighet förekommit i Panaxia-härvan. John Keränen vare sig bekräftar eller dementerar att sådant finns med i bilden.
– Hur definierar man organiserad brottslighet? Det här är i alla fall inte ett fyllo som slagit ett annat fyllo på käften. Här finns det nog snarare anledning att tro att det är någon som tänkt till ordentligt, säger John Keränen.
Härvan växer
På torsdagen kom också uppgifter i P4 Radio Stockholm om att fem miljoner kronor kan ha svindlats från Panaxia och överförts till ett annat säkerhetsföretag, Nordisk bevakningstjänst.
Enligt de handlingar som kommit in till tingsrätten var Nordisk bevakningstjänsts förre vd i stort behov av pengar. Han kontaktade då Panaxia, där han hade goda kontakter. En vecka senare förde en av cheferna på Panaxia över pengarna till den förre vd:n.
Revisor granskas
Revisorsnämnden har inlett en granskning av Panaxias revisor från 2010 till konkursen.
– Vi kommer att titta på de senaste räkenskapsåren, säger Revisorsnämndens ordförande Adam Diamant till di.se.
Panaxias revisor kommer nu få svara på ett antal frågor om det underskott som uppstått i Panaxia och om det underlag han haft för att godkänna redovisningen.
– Därifrån kan bestämma oss för att inleda ett disciplinärende eller att vi fått så godtagbara svar att vi inte behöver gå vidare, säger Adam Diamant.
Panaxias konkurs
- Panaxia försattes i konkurs den 5 september. Bakom konkursen ligger en avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades göra i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget.
- Kammaråklagare John Keränen ska i höst åtala dem för dessa brott.
- Panaxia har skött penningtransporter åt butiker, bensinstationer och andra. Företaget har också skött service och fyllt på pengar i cirka hälften av landets bankomater.
- Förra året omsatte Panaxia nästan 600 miljoner kronor och hade omkring 700 anställda.
Källa: Panaxia