Avspärrningar vid stadsdelen Blackeberg till vänster och Sollentuna utanför Stockholm där skjutningar ägde rum under söndagskvällen. Foto: Björn Lockström/SVT-Christine Olsson/SVT

Två döda efter tre skjutningar i Stockholm på söndagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm skakades på söndagskvällen av tre skjutningar på mindre än fem timmar. Två män har dött och ytterligare två män vårdas med allvarliga skador på sjukhus. I sökandet efter potentiella gärningsmän kallade polisen in extrabemanning.

– Det blir mycket att göra, men de verkar inte ha något med varandra att göra. Det är ett olyckligt sammanträffande bara, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens ledningscentral.

Polisen i Stockholm har haft en hektisk afton med tre skjutningar på olika platser i norra och västra Stockholmsområdet. Två av dem har fått en dödlig utgång. En stor sökinsats pågår i berörda områden och polisen klassar situationen som en ”särskild händelse”, som möjliggör att sätta in extra resurser.

– Det är ett flertal poliser som jobbar övertid och fullt av personal har kommit in extra, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

”Tittar på samband”

Polisen tror i nuläget inte att händelserna har någon koppling med varandra.

– Det är ett olyckligt sammanträffande bara, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens ledningscentral.

Den våldsamma kvällen började med ett larm om en skottlossning på Malmvägen i Sollentuna strax efter 18-tiden. Två män i 20- respektive 25-årsåldern påträffas skjutna, varav den första avlider. Den andra vårdas på Karolinska universitetssjukhus. Enligt polisen natten mot måndag ska hans skador vara allvarliga men att tillståndet är stabilt.

Tre skjutningar på kort tid

Drygt en timme senare vid 19.30-tiden kommer nästa larm. En man hittas skjuten i benet vid Kallhäll i Järfälla i nordvästra Stockholm, och förs till sjukhus. Mannen ska ha fått allvarliga skador men inte livshotande. En förundersökning om mordförsök har inletts. Polisen väljer också att spärra av och bevaka ingången till akutmottagning till Karolinska i Solna.

Tre timmar senare, strax före klockan 23, inträffar en tredje skottlossning i stadsdelen Blackeberg i västra Stockholm. En man hittas skjuten och ambulanshelikopter tillkallas men hans liv går inte att rädda. Polisen utreder händelsen som mord.

– Vi vet vilka de är. Om de är kända av oss sedan tidigare, det är något vi inte kommunicerar i nuläget, säger Mikael Pettersson.

Polisen spärrade av entrén till intensivakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna, Stockholm. Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Hund dog

I samband med skjutningen i Blackeberg omkom också en hund, dock vill polisen inte säga vem hunden tillhörde.

Med anledning av att det vistades en hel del folk utomhus då skjutningen i Sollentuna inträffade gick polisen ut och lovade att vara extra synliga under kvällen och natten.

– Vi kommer utföra trygghetsskapande insatser och även knacka dörr för att samla in eventuella vittnesuppgifter, säger Ola Österling, presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.