Enligt Säpo kan skyddsobjekten som fotograferats vara allt från infrastruktur till kärnkraftverk. Foto: TT

Två män gripna av Säpo

Publicerad

Två män greps på onsdagen misstänkta för grovt olaga intrång. Detta efter att ha fotograferat och spridit bilder på byggnader, anläggningar och områden som är skyddsobjekt.

De två männen greps i förort till Stockholm och har nu anhållits. Duon är skäligen misstänkta för brottet och ska under en längre tid ha fotograferat flera svenska syddsobjekt.

Bilder spred på sociala medier

Därefter ska bilderna ha spridits på nätet.

– Utredningen får visa exakt vad det rör sig om för byggnader. Men generellt sett är det byggnader eller områden med behov av att skyddas från till exempel spioneri eller terrorism, säger Simon Brynert som är pressekreterare hos Säkerhetspolisen till SVT.

– Det kan röra sig om allt från kärnkraftverk till militära byggnader till polishus.

Spektakulär insats

Enligt tidningen Mitti skedde gripandet under spektakulära former i Vällingby, i nordvästra Stockholm, när Nationella insatsstyrkan firade sig ner från taket på ett höghus och bröt sig in i en lägenhet.

Männen har nu anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. I nuläget kan man inte säga ifall de misstänkta gärningarna har politiska motiv.

– Vi får se vad utredningen kan utröna. Men det är allvarligt alldeles oavsett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer