Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här eskorteras lastbilen fylld med narkotika till ett industriområde Upplands-Bro. Men vad de åtalade männen inte vet om, är att chauffören arbetar under täckmantel. Hör kammaråklagare Sara Nilsson berätta om polisens arbete. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polis arbetade under täckmantel – två män åtalade för knarksmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas misstänkta för att planerat, organiserat och smugglat cannabis värt 38 miljoner kronor på gatan. De två svenska männen greps i vid ett tillslag i Portugal samma dag som narkotikan beslagtogs i ett industriområde i Upplands-Bro i februari 2020.

Brotten ska ha ägt rum mellan juni 2019 och februari 2020, då en transport med cannabis gick från Spanien genom Europa till ett industriområde i Upplands- Bro norr om Stockholm.

– Bevisningen består i huvudsak av 388 kilo beslagtagen cannabis och 538 000 kronor i kontanter som betalning av transporten, säger kammaråklagare Sara Nilsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen.

Enligt kammaråklagaren liknar upplägget ett internationellt företag som handskas med narkotika.

Svensk polis infiltrerade organisationen

För att kunna gripa de två männen har svensk polis infiltrerat ett antal personer för att komma åt toppen i den kriminella organisationen. Bland annat har en polis som arbetat under täckmantel hämtat 538 000 kronor som gick till betalningen av transporten.

– Han har hämtat pengarna och fått instruktioner från en av de åtalade männen, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Samarbete

Även den tyska chauffören arbetade under täckmantel och enligt Sara Nilsson har flera länder samarbetat när lastbilen körde genom Europa.

– Det har krävts massor av poliser för att övervaka lastbilen med den dyrbara lasten.

Enligt Dagens Nyheter menar männens advokater att polisen ägnat sig åt otillåten brottsprovokation.

– Vi har gjort prövningar under hela utredningen. Brottsmisstanken har blivit starkare så det har funnits skäl att fortsätta med åtgärden för att komma åt hjärnorna bakom brottsligheten, säger Sara Nilsson, kammaråklagare.

De två åtalade männen misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Sara Nilsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer