Två män döms för gruppvåldtäkt i city

Uppdaterad
Publicerad

I september våldtogs en flicka vid Centralbron i centrala Stockholm. Två unga män, 19 och 17 år gamla, har nu dömts av Stockholms tingsrätt för grov våldtäkt.

De två männen döms till fängelse i två år och sex månader respektive sluten ungdomsvård i tio månader. En av männen utvisas. De ska också betala 170 000 i skadestånd till flickan.

Tingsrätten skriver att de tillämpat de nya bestämmelserna som började gälla i somras, som innebär att det är en våldtäkt om  någon genomför ett samlag eller en jämförbar handling med en person som inte deltar frivilligt.

– Då männen utövade våld mot henne, hotade henne och utnyttjade att hon befann sig i en särskilt utsatt situation har tingsrätten kommit fram till att hon inte deltagit frivilligt, skriver rådmannen Lena Carlberg Johanssons på tingsrättens hemsida.

Med tanke på flickans låga ålder och eftersom fler personer än en deltog i övergreppet bedöms våldtäkten som grov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.