Se bilder inifrån högisoleringsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, under förberedelserna inför coronafall i Stockholm. Foto: SVT

Två nya coronafall bekräftade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två personer i Stockholms län har nu testat positivt för coronaviruset. Personerna har isolerats och vårdas på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

Personerna har koppling till det första fallet i Stockholm, en medelålders kvinna som varit på resa i Iran. De har hittats genom aktiv smittspårning, enligt Region Stockholm. Det totala antalet bekräftade fall i Sverige är nu elva.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienterna får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Tre bekräftade fall i regionen

I nuläget har alltså tre personer i Region Stockholm bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset. Ett hundratal personer har testats.

– Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin.

Han vill inte säga var i länet de smittade har påträffats.

– Under gårdagen testade vi fem stycken närstående kontakter, två av dessa var insjukna. Var de bor kan jag inte svara på, de är inom Region Stockholm och vi lämnar inga specifika uppgifter.

Nu pågår en kartläggning av fler som kan vara smittade.

– Arbetet som vi gör är enligt rutin, vi följer upp kontakter och ser hur de mår och om de utvecklar eventuella sjukdomssymptom.

Hur många fler är det ni ska följa nu?

– Jag har inte det klart för mig ännu, det pågår för närvarande.

På vilket sätt har de koppling till det första fallet?

– Jag beskriver det som närstående personer.

Hur ser ni på risken att det finns fler som är smittade kopplade till den första kvinnan?

– Den möjligheten finns men det vet vi inte ännu, det kommer den närmaste tiden visa.

Hur mår de som blivit smittade?

– De mår efter omständigheterna väl. De har feber och hosta, den typiska bilden med luftvägssymptom, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Infektionskliniken är förberedd

Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik är förberedda på fler fall av coronaviruset, enligt Regionen.

– Vi är förberedda på den här situationen. Inom sjukvården är vi vana att hantera smittsamma sjukdomar. De patienter som nu vårdas upptäcktes via aktiv smittspårning och det visar att våra rutiner för att fånga upp smittade personer har fungerat, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.