Under onsdagsförmiddagen presenterade Michelin den nya utgåvan av Michelinguiden för de nordiska länderna. På Vasateatern i Stockholm avslöjades vilka restauranger som de anonyma och noggranna inspektörerna har valt ut.
– Guide Michelin-inspektörerna är experter som har gått kockskola och restaurangskola. Det är ett unikt heltidsjobb. De testar mellan 250-300 måltider varje år, ofta långt ifrån sina hem och ofta helt själva. De betalar också för alla måltider, berättar, Michael Ellis, internationell direktör för Michelinguiden.
En ny stockholmskrog på stjärnlistan
Sverige fick inte sin första trestjärniga krog i år heller. Däremot fick två restauranger varsin ny stjärna. En till Malmörestaurangen Sture, och en till Stockholmsrestaurangen Imouto. Dessutom fick Vollmers i Malmö som sjätte svenska restaurang genom tiderna två stjärnor i Guide Michelin. Beskedet om Michelinstjärnan kom som en överraskning för Stockholmskrogen.
– Jag fick precis veta, sa den omtumlande restaurangägaren Sayan Isaksson när han klev upp på scenen på Vasateatern.
Stjärnorna är inte livslånga, utan restaurangerna måste jobba hårt för att behålla stjärnorna år efter år. Samtliga svenska krogar behöll sina stjärnor från förra året, med undantag för Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén som förlorade sina två stjärnor eftersom restaurangerna har lagt ner sina verksamheter eller flyttat. Det innebär att det nu återstår en Stockholmskrog med två Michelinstjärnor.
Stjärnornas olika betydelser
En stjärna betyder att restaurangen är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Med tre stjärnor, alltså full pott, så är restaurangen ”värd en resa i sig”.
Det stjärntätaste landet under 2016 var Japan, med totalt 557 stjärnor fördelat på 429 restauranger.
Sverige får fortsätta att vänta på sin första trestjärniga restaurang i Guide Michelin.
Fakta: Svenska Michelinkrogar 2016
Den första upplagan av Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.
I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget ”värd en resa i sig”.
Sverige tog plats i guiden för första gången 1984, då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.
Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor.
Svenska restauranger med Michelinstjärnor 2017:
2 stjärnor:
Fäviken Magasinet, Järpen
Vollmers, Malmö
Oaxen Krog, Stockholm.
1 stjärna:
Hotel Borgholm, Borgholm
PM & Vänner, Växjö
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Ekstedt, Stockholm
Esperanto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Imouto, Stockholm
Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
Sjömagasinet, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Upper House, Göteborg
Sture, Malmö
Bloom in the Park, Malmö
Källa: Michelin Nordic Guide