Två och ett halvt år för våldssdåd i Farsta

Uppdaterad
Publicerad

En man som åtalats bland annat för att ha försökt våldta en 11-årig flicka i Farsta dömdes på fredagen av Stockholms tingsrätt till fängelse i två år och sex månader.

Den 31-årige mannen fälls dock inte för försök till våldtäkt utan för sexuellt ofredande, olaga tvång, misshandel, grov misshandel och skadegörelse. Tingsrätten dömde honom även att betala 224.000 kronor i skadestånd till sina offer.

Mannen ringde tidigt på morgonen den 2 september på hemma hos flickan i Farsta i södra Stockholm. Hennes föräldrar var på fest och hon passades av en 23-årig barnvakt, som släppte in honom.

Hittade barnvakten blodig

Han gick direkt in i mammans sovrum där flickan låg och sov. Han lade sig bredvid henne i sängen och började smeka henne.

Flickan vaknade och ropade på hjälp. Barnvakten skyndade till undsättning och blev då misshandlad av mannen med flera knytnävsslag. Flickan flydde in i ett annat sovrum där hon låste in sig. Mannen tog då en högtalare och använde den som tillhygge för att slå sönder sovrumsdörren.

Efter en stund kom mamman hem och hittade barnvakten blodig och skadad. När mamman försökte stoppa mannen från att fly blev även hon misshandlad.

Ofredande

Åklagaren ansåg att övergreppet på flickan var att betrakta som försök till våldtäkt på barn men tingsrätten ser annorlunda på händelsen.

Enligt domstolen är det inte bevisat att mannen genom sina smekningar haft för avsikt att tvinga flickan till samlag eller annan sexuell handling och därför saknas förutsättningar att fälla honom för försök till våldtäkt mot barn.

Däremot, menar tingsrätten, har flickan utsatts för sexuellt ofredande, olaga tvång, misshandel och skadegörelse. Den grova misshandeln som mannen döms för avser det våld som han utsatte de övriga i lägenheten för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.