Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kommer att lära oss mycket om antikroppssvar i Stockholms epicentrum för smittspridningen, säger Sumaya Al-Shakarji, specialistläkare på Rinkeby vårdcentral. Foto: Omar Daham/SVT

2 000 kallas till antikroppstester i Rinkeby-Kista – ”äntligen”

Uppdaterad
Publicerad
I veckan erbjuds 2 000 invånare i Rinkeby-Kista antikroppstester för covid-19. Äntligen, säger läkaren Sumaya Al-Shakarji som länge har efterfrågat fler tester i stadsdelen.

Det är Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm som tillsammans genomför testerna. Antikroppar visar om den testade har varit smittad genom att immunförsvaret känner igen viruset.

Många smittade tros vara ovetande

– Vi vill se hur stor andel av invånarna i stadsdelen som har antikroppar i relation till antal konstaterat smittade, vi misstänker ju att det är många som varit smittade utan att veta om det, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Rinkeby-Kista är den stadsdel i Stockholms län där högst andel av invånarna har haft covid-19. Men mot slutet av våren skedde en rejäl minskning av antalet nya fall, säger Sumaya Al-Shakarji, specialistläkare på Rinkeby vårdcentral.

– Vi har i genomsnitt en till två patienter per vecka som behöver ambulans. Tidigare var det två-tre fall per dag.

Anar lokal immunitet

Sumaya Al-Shakarji tror att minskningen beror på att relativt många i stadsdelen har blivit immuna mot viruset.

– Jag väntar på rapporten med stor spänning. Det kommer att bli väldigt intressant att få reda på hur siffrorna ser ut.

Inbjudan har skickats ut slumpmässigt till personer mellan 16 och 69 år. Testerna är frivilliga och ska göras under vecka 26, skriver Region Stockholm. Studien är en av flera undersökningar som ska ge underlag till framtida åtgärder mot coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer