Flera anställda på Säpos högkvarter i Solna evakuerades efter ett misstänkt gaslarm på fredagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Poliser som vårdades efter gaslarm har fått lämna sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

De två poliser som vårdades efter det misstänkta gaslarmet på Säpos högkvarter har nu fått lämna sjukhuset. Det uppger Stockholmspolisen.

Vad som orsakade gaslarmet är fortfarande oklart.

Anställda på Säpos högkvarter i Solna evakuerades efter ett misstänkt gaslarm på fredagen och åtta personer fördes till sjukhus. Det efter att personer känt en misstänkt lukt i lokalerna.

Insatsen avslutades under gårdagen efter att räddningstjänsten konstaterat att det inte fanns någon gas i eller utanför Säpos lokaler.

Ännu oklar orsak – polisen utreder

Enligt polisen och Region Stockholm fanns två personer fortfarande kvar på sjukhus för observation på lördagsmorgonen. Vid lunchtid fick de lämna sjukhuset.

– Det stämmer, de mår tillräckligt bra för att få lämna sjukhus, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen som inte vill gå in på vad som kan ha orsakat larmet.

På måndagen skriver polisens presstalesperson Carina Skagerlind i ett mejl till SVT: ”Inget nytt finns att säga om ärendet i nuläget. En förundersökning om vållande till kroppsskada är inledd och pågår.”

Ska utreda svetsarbeten

Patrik Söderberg, chefsläkare i Region Stockholm, uppgav på fredagen för P4 Stockholm att det var Säpos egen utrustning som hade gett utslag för gas i lokalerna.

Enligt uppgifter till flera medier gav sensorer på byggnaden utslag för fosgen, en kemisk stridsgas som användes under första världskriget. Uppgifterna har inte bekräftats.

Fosgen kan även bildas vid svetsningsarbeten i vissa miljöer – och frågan är om det har pågått några sådana arbeten.

– Det är en hypotes som vi vill kontrollera, sade Ola Österling vid polisen till TT i fredags.

En förundersökning om vållande till kroppsskada har inletts. Ingen är i nuläget misstänkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor insats pågick under fredagen vid Säpos högkvarter i Solna. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.