Tvärbanans nya Kistagren ska gå mellan Norra Ulvsunda via Kista till Helenelund. Foto: SVT

Tvärbana till Kista – ett steg närmare

Publicerad

Stockholms stad återtar mark vid Bromma flygplats till en kostnad av 30 miljoner kronor för att byggplanerna ska kunna förverkligas.

Förra hösten fattade landstinget beslut om att tvärbanan ska förlängas till Kista. För att planerna ska bli verklighet, måste mark vid Bromma flygplats användas.

Därför har nu politikerna i Stockholm beslutat att staden ska återta en bit mark, som idag arrenderas av Bromma flygplats.

– Det är glädjande att vi nu kan fatta beslut om detta. Marken är en grundförutsättning för att projektet ska kunna komma vidare, säger Karin Wanngård (S), som är finansborgarråd i Stockholm.

”Viktig infrastruktursatsning”

Markövertagandet kostar staden 30 miljoner kronor, eftersom Bromma Flygplats och Svediavia får ekonomisk ersättning för att riva och uppföra nya byggnader.

– Utbyggnaden är en viktig infrastruktursatsning i Stockholm, säger Karin Wanngård (S).

Kostar fem miljarder

Den nya tvärbanan, som ska gå mellan Norra Ulvsunda via Kista till Helenelund, beräknas kosta nästan fem miljarder kronor att bygga.

När allt är klart år 2023, har tvärbanan fått elva nya stationer:

Norra Ulvsunda, Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge, Kista centrum, Kistamässan, Helenelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.