Foto: Jan Collsiöö/TT

Tvärbanan till Kista blir av

Uppdaterad
Publicerad

Byggstarten av tvärbanans Kistagren föreslogs skjutas upp till 2022. Men så blir det inte. Enligt dagens SL-överenskommelse ska linjen börja byggas redan nästa år.

Så sent som för en knapp månad sedan föreslog Landstingets trafikförvaltning att planerna på en tvärbana till Kista skulle skjutas på framtiden. Det var en budgetfråga, menade man. Om budgetplanen skulle gå ihop skulle tvärbanan behöva vänta.

Men enligt den nya politiska överenskommelsen som presenterades idag blir det alltså inte så. Det är den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet som kommit överens om flera planer kring lokaltrafiken i Stockholm, däribland tvärbanan.

Prishöjning på SL-kortet

Läs mer: Så blir nya priserna i kollektivtrafiken

Västra Ursvik kan pusta ut

Särskilt oroliga över planerna på att skjuta upp bygget har man varit i Sundbyberg. Där planeras 15.000 nya bostäder i bostadsområdet Västra Ursvik. Utan tvärbanan skulle området bli särskilt isolerat, med bara en busslinje som enda kommunikation. Det menar Kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg Mikael T. Eriksson (M).

– Det kan jämföras med Sundbyberg Centrum som har ungefär samma antal boende och där finns tunnelbana, bussar och pendeltåg, sa han till SVT Nyheter Stockholm tidigare i våras.

Mikael T. Eriksson var också kritisk till den korta framförhållningen. Att trafikförvaltningen ville skjuta på planerna endast ett år innan första spadtaget skulle tas var oseriöst, menade han.

Men nu kan han alltså pusta ut. Den nya linjen kommer gå mellan Ulvsunda och Helenelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prishöjning på SL-kortet

Mer i ämnet