Karim Angesic, MMA-proffs från Tyskland, är på tävling i Sverige och passar på att tvätta. Foto: SVT

Turister och desperata fyller maskinerna på en av Stockholms sista tvättomater

Publicerad

På 60-talet fanns det en på var och varannan gata i Stockholm, nu är det glest mellan dem. En av de allra sista kvarvarande tvättomaterna ligger på Odenplan, dit hittar desperata stockholmare och turister.

Tvättomater kanske man mest förknippar med amerikansk film och USA där det fortfarande är mycket vanligt.

I Sverige har företeelsen nästan helt försvunnit men vid Odenplan ligger en liten tvättinrättning, en av de sista kvarvarande tvättomaterna i Stockholm.

Men vilka är det som kommer för att tvätta på egen hand?

– Jo, det kommer turister mest på sommaren, det kommer folk som inte har tillgång till tvättstuga och så kommer det desperata människor som missat sin tid i tvättstugan, säger Christopher Gordon, ägare av Tvättomaten på Odenplan.

Konsum startade en tvättomatkedja på 1950-talet

1925 introducerade HSB elektriska tvättmaskiner i ett av sina områden i Stockholm och under 40-talet började gemensamma tvättstugor att planeras i bostadshusen.

På 40-talet började det komma tvättstugor i bostadshusen. Foto: SF-arkiv

På 1950-talet startade Kooperativa Förbundet en tvättomatkedja men med åren ersattes allt fler automater med tvättstugor i bostadshusen.

När Elisabeth och Christopher Gordon tog över tvätteriet på Odenplan på 80-talet fanns här i Vasastan fyra tvättomater.

 – Alla som hade tvättomater här i Vasastan slutade och det tycker jag var lite synd, för jag tycker det är en rolig del av jobbet. Man träffar folk från hela världen och turisterna blir jätteglada när de hittar en tvättomat, säger Elisabeth Gordon, ägare av Tvättomaten på Odenplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer