– Man undrar vad det beror på, att det kan ta så himla lång tid, säger Rauha Karlsson. Länsstyrelsen beklagar och säger att en omorganisation och personalomsättning spelat in. Foto: SVT

Tvingades vänta tre år på beslut om bastu – nu stämmer de staten

Uppdaterad
Publicerad

Skärholmsborna Rauha och Rudolf Karlsson ville bygga en bastu vid sitt fritidshus. För det krävs undantag från strandskyddet. I över tre år fick paret vänta på besked från länsstyrelsen – sen blev svaret nej. Nu stämmer de staten och fallet kan komma att handla om mycket mer än bastun som inte fick byggas.

Det är den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa som tagit sig an fallet efter att ha undersökt handläggningstiderna hos länsstyrelserna. Länsstyrelsen i Stockholm visade sig vara den där handläggningarna för överprövade strandskyddsbeslut tog längst tid, i snitt ett år och åtta månader.

Unikt fall

Men Karlssons uteblivna bastubygge sticker ut.

– Bland länsstyrelserna är det unikt och jag har inte hört talas om något annat fall där en myndighet ska fatta beslut och det tagit så här lång tid, säger Rikard Samuelsson, jurist vid Centrum för rättvisa.

Centrum för rättvisa menar att parets långa väntan strider mot Europakonventionen och stiftelsen är beredd att driva bastufallet hela vägen till Högsta domstolen.

JK väntar med svar

Får de rätt kan fallet bli vägledande och ge andra som fått vänta länge på myndighetsbeslut rätt till skadestånd.

Justitiekanslern som är statens ombud skriver i ett mejl att man inte har tagit del av stämningsansökan och att myndigheten för närvarande inte kan svara på några frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.