Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen på traumacenter om de ukrainska soldaternas skador och säkerhetsläget på sjukhuset. Foto: TT/SVT

Ukrainska soldater vårdas på Karolinska: ”Tror inte vi har ett förhöjt hot”

Uppdaterad
Publicerad

Fem skadade ukrainska soldater förs under eftermiddagen och kvällen till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för att få vård.

Transporten av de skadade sker från Polen med flygplan via sjukhusets egen transporttjänst, uppger Karolinska för TT.

Patienterna är de första icke-civila från kriget som tas emot på sjukhuset.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

”Vi räknar med skador som kan uppstå vid modern krigföring. Många soldater har i dag skyddsväst på sig, så det handlar främst om att rekonstruera extremiteter och behandla svåra frakturer på armar och ben”, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum Karolinska, i en kommentar.

Ska avlasta den ukrainska sjukvården

Karolinska är ett av flera mottagande sjukhus i Europa för skadade från kriget i Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari har det funnits en intern plan på sjukhuset för att ta emot krigsskadade och avlasta den ukrainska sjukvården.

Enligt sjukhuset är det EU som via svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ställt frågan om att ta emot de skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet