En läkare får kritik av IVO då en pojke tvingades operera bort ena testikeln. Foto: TT

Underlag saknades till konsultfakturor

Publicerad

Det saknas underlag för närmare en fjärdedel av de fakturor som konsultbolaget BCG lämnat in till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Sammantaget har bolaget sedan 2011 debiterat sjukhuset 257 miljoner kronor inklusive moms.

– Det ser ännu värre ut än vad man först kunde ana, säger juridikprofessor Joakim Nergelius till Dagens Nyheter.

Nio av konsulterna vid Boston Consulting Group har exempelvis uppgivits arbeta 13 timmar varje arbetsdag under 2,5 år. I genomsnitt har konsulterna kostat 700 000 kronor i månaden per person, visar tidningens granskning.

I nio av de tretton fakturor som utfärdades i fjol angavs sjukhusets produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla som referens. Samme Ringman Uggla, som nu lämnat jobbet, arbetade dessförinnan som konsult på BCG.

DN har utan framgång sökt sjukhusledningen, som hänvisar till en pågående internrevision av de höga konsultutbetalningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.