När nioårige Benjamin försökte dra loss stickproppens stift, som hade lossnat och fastnat i vägguttaget, fick han han en så kraftig elstöt att han behövde vårdas på sjukhus. I videon kan du höra Benjamin berätta vad som hände. Foto: Pia Heick/SVT

Undermålig datorladdare kunde kostat Benjamin livet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att adaptern var nyinköpt, gick den sönder när nioårige Benjamin Mårtensson Dashti skulle dra ur sladden från vägguttaget. När Benjamin försökte sätta ihop den trasiga adaptern, fick han en kraftig elstöt som kunde ha kostat honom livet.

Enligt Elsäkerhetsverket har det blivit allt vanligare att stickproppars stift lossnar och fastnar i vägguttaget. Stiftet kan bli en ren dödsfälla – framför allt för barn som inte förstår att det är strömförande.

– Allt fler företag importerar nu lågprisprodukter som är tillverkade utanför EU. Om det saknas CE-märkning, kontaktuppgifter och en bruksanvisning på svenska, så är det en indikation på att tillverkaren inte har koll på de regler som gäller, säger Per Samuelsson på Elsäkerhetsverket.

När stiftet lossnar från stickproppen kan en adapter förvandlas till en ren dödsfälla, menar Elsäkerhetsverket. Foto: SVT

Laddaren farlig – trots CE-märkning

Laddaren som gick sönder hos familjen Mårtensson Dashti var köpt på nätet. Den är CE-märkt, vilket betyder att den borde uppfylla EU:s säkerhetskrav.

– Nästa gång jag köper elprodukter kommer jag att gå till en butik så jag kan se att det är en äkta vara och inte en dåligt ihopsatt kopia, säger Caroline Mårtensson Dashti som är Benjamins mamma.

Familjen Mårtensson Dashtis trasiga laddare är CE-märkt, vilket betyder att produkten borde ha uppfyllt EU:s säkerhetskrav. Foto: Oskar Brusén/SVT

Fick brännskador på fingrarna

Benjamin Mårtensson Dashti hade tur. Han överlevde elchocken och efter att ha vårdats på sjukhus ett dygn för brännskador på fingrarna, fick han åka hem igen.

– Jag tycker inte att den där laddaren var så bra. Den borde inte ha gått sönder bara för att jag drog i den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.