Den gripne mannen uppges vara från Bromma i västra Stockholm. Foto: TT arkivbild

Ung man från Stockholm gripen misstänkt för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man från Bromma i västra Stockholm greps i våras och ska ställas inför militärdomstol i Libanon anklagad för att vara IS-terrorist, uppger tidningen Expressen.

– Jag kan bekräfta att en svensk medborgare i 20-årsåldern är gripen i Libanon. Jag kan inte säga något om vad han är misstänkt för. Ambassaden är inkopplad i ärendet, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst till tidningen.

20-åringen har enligt tidningen Expressen erkänt att han haft planer på att, tillsammans med tre andra IS-sympatisörer i Sverige, grunda en “jihadistisk cell” som skulle finansieras av rån och bankomatsprängningar.

Mannen ska även ha haft planer på att kidnappa barn till utländska diplomater i Stockholm, tillsammans med andra misstänkta IS-terrorister i Sverige.

– Jag kan bekräfta att en person är gripen misstänkt för terroristrelaterad brottslighet, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst till SVT.

Uppges ha kopplingar till IS

Enligt tidningen ska 20-åringen ha erkänt att han gjort en edsavläggelse för IS och att han  fått instruktioner från terrorsekten IS via krypterade appar hur man bygger bomber. Den häktade mannen misstänks också sitta på “mycket viktig” information om IS verksamhet i Europa.

UD bekräftar gripandet

20-åringen greps i våras av Libanons underrättelsetjänst, men både libanesiska och svenska myndigheter är mycket förtegna om omständigheterna kring gripandet. Enligt UD så är den svenska ambassaden inkopplad i ärendet. 

– Vår ambassad på plats bevakar att personen har en försvarare och kontrollerar också hur han mår, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Enligt UD ska 20-åringen ställas inför rätta i Libanon den 18 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.