Bedran Sarikaya, Simon Berhane och Hermon Daniel har varit med och byggt om på fritidsgården. Foto: SVT

De byggde sin egen fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ett skyddsrum i en källare i förorten Sätra förvandlats till en fritidsgård. Lokalerna har renoverats av ungdomarna själva.

– Det som är bra med lokalen är att den är för unga, det är unga som har gjort den. Det blir mycket mer personligt. Man bryr sig mer om stället och det är nära hem. Man känner allihopa, det blir mer solidariskt helt enkelt, säger 20-årige Simon Berhane.

Ungdomar och boende ska lära känna varandra

Ungdomsgården är ett sätt att öka tryggheten i Sätra och skapa en ny mötesplats.

– Ofta blir äldre som går i centrum väldigt rädda för ungdomarna som samlas. Där vill vi skapa band mellan dem. Kommer de ner och träffar de här ungdomarna så kanske inte känslan av rädsla blir så stor. Så fritidsgården är inte enbart för ungdomar utan för alla som bor i Sätra, säger Lena Ölander, ordförande i föreningen Trygga Sätra.

Skyddsrum blir till fritidsgård

Det som en gång var ett skyddsrum i en källare bakom Sätra Centrum har nu byggts om och piffats upp. Arbetskraften har ungdomarna själva stått för.

– Vi har tillsammans hjälpts åt att bygga om och renovera, flytta in möblerna och så, säger Simon Berhane.

Det finns en ungdomsgård i Skärholmen som ligger bara en station härifrån, varför åkar man inte dit?

För att man känner sig mer hemma här. Vi känner varandra och har en speciell gemenskap. I Skärholmens ungdomsgård känner man kanske inte alla, och då känner man sig inte lika trygg, säger 17-årige Hermon Daniel.

Stöket har minskat

Polisen i Skärholmen säger att Sätra är ett brottsutsatt område, men sedan fritidsgården öppnat menar ungdomar att problemen har minskat.

– Centrum var en mötesplats för oss förut. Det var där vi träffades, det var där vi stökade och spelade fotboll. Nu har vi fritidsgården. När du kommer till centrumet så kommer du inte hitta en enda ungdom, säger 18-årige Bedran Sarikaya.

Ungdomar får skriva på kontrakt

Polisen i Skärholmen som ofta besöker fritidsgården är positivt inställda till öppningen, men menar samtidigt att man måste vara vaksam med vilka som söker sig till ungdomsgården. Fritidsledarna menar dock att de har strikta regler för besökarna och alla som kommer dit måste skriva på ett avtal om att följa reglerna.

– Det är nolltolerans när det kommer till droger. Även när det kommer till kriminella handlingar, det får inte förekomma här. De ungdomar som är här har varit med från grunden, slitit och jobbat upp det här. Jag tror ingen vill riskera att vi inte får ha stället kvar, säger fritidsledaren Lena Ölander.

Det kommer även att startas en tjejgrupp med olika aktiviteter för att locka fler tjejer till fritidsgården.

Sätras ungdomsgård:

Lokalerna sponsras av de nya centrumägarna och verksamheten bedrivs av ideella föreningen Trygga Sätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.