Foto: svt

Ungdomens hus i Rinkeby öppnar igen efter drogproblem

Publicerad

Ungdomens hus i Rinkeby har öppnat igen efter att de tvingats stänga i maj på grund av drogpåverkade ungdomar. Nu tar de hjälp av föräldrar för att få i gång verksamheten igen.

I början av maj fick Ungdomens hus stänga sina lokaler på grund av dålig arbetsmiljö. Under flera månader, speciellt under vintern, hade allt fler okända drogpåverkade ungdomar börjat vistas i lokalerna.

Rädsla för skottlossning och drogförsäljning gjorde till slut att personalen tvingades att stänga. Verksamheten flyttades utomhus och så har det nu varit i en och en halv månad.

LÄS MER: Ungdomens hus i Rinkeby håller stängt efter droglarm

– Vi misstänkte att ett flertal besökare var påverkade. Det blev ännu fler som dök upp när kamerorna sattes upp på torget i centrum. Då märkte vi att fler ungdomar och andra började röra sig mer mot våra lokaler och skolgården. Till slut blev det ohållbart, säger Garip Gunes ungdomscoach på Ungdomens hus.

Verksamheten öppnar igen

I Ungdomens hus har föräldrar, polisen och personalen samlats för att diskutera hur ungdomsverksamheten ska hålla öppet i framtiden. Så kommer det också att bli framöver, att föräldrar är involverade med sina krafter för att tillsammans med personalen ta itu med drogproblemen.

– Nu tar vi hjälp av föräldrarna. De kommer att komma med förslag på aktiviteter och vara mer involverade i vårt arbete. Det tycker vi är jättebra, vi har bättre kommunikation nu, säger Garip Gunes.

Föräldrarna: ”Vi visste inte”

Föräldrarna vars barn besöker Ungdomens hus säger själva att de inte fått information om den allvarliga situationen. Nu har ett tiotal föräldrar bildat en föräldragrupp i Rinkeby för att hjälpta till.

Mammorna som också är nattvandrare vill starta ett kafé i huset för att enklare hålla koll på ungdomar.

”Barnen påverkar varandra”

– Vi måste jobba tillsammans med personalen här, men vi måste också ha ansvariga föräldrar. Information och kommunikation är jätteviktigt. Vi måste veta vad som händer och när det händer så att vi ingripa, annars blir det svårt, säger Fardowsa Iman.

– Vi måste vara ärliga och inte bara tänka på våra egna barn, utan ansvara för alla barn i området. De bor i samma område och påverkar varandra. Ett barn kommer inte bara att förstöra sitt liv utan hela samhällets, säger Safia Hussein.

Foto: SVT

Vill starta läxhjälp

Mammorna menar att det är viktigt att fånga uppmärksamheten bland ungdomar. De ser behov av större variation i aktiviteter på Ungdomens hus och föreslår läxhjälp och intressanta gästföreläsare, samt att goda förebilder besöker ungdomsverksamheten.

– Vi kan inte blunda, gömma oss och inte göra något. Vi kommer att komma med förslag och se till att våra barn kan vara här utan bekymer. De flesta barnen i området är födda i Sverige och det är viktigt att de också får leva som svenskar, säger Safia Hussein.

– Det här problemet som Rinkeby och andra orter har kan inte lösas av en person eller enbart polisen, alla måste hjälpa till. Vi föräldrar men också tjänstemännen och samhället, säger Fardowsa Iman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.