Foto: TT

Ungdomsarbetslösheten minskar

Publicerad

Arbetslösheten bland unga är rekordlåg i Sverige, och i Stockholms län har ungdomsarbetslösheten stadigt minskat de senaste tre åren.

Ungas situation på arbetsmarknaden har ljusnat. I alla fall om man ska tro arbetsförmedlingens nya rapport om ungdomsarbetslösheten. Den visar nämligen en positiv utveckling från oktober 2015 och fram till samma månad 2017.

Andelen arbetslösa av den registrerade arbetskraften (bland 18-24 åringar) i Stockholms län var då, för tre år sedan, uppe på 8,3 procent. Ett år senare, 2016,  hade den sjunkit till 7,3 procent. Och nu är den nere på 6,8 procent.

Minskad arbetslöshet i landet

Sett till landet har ungdomsarbetslösheten minskat och är nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen, 2008. Samtidigt har 90-dagarsgarantin för ungdomar nu uppnåtts, detta enligt siffror från arbetsförmedlingen.

De senaste åren har antalet arbetslösa ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen minskat gradvis till en rekordlåg nivå. I november var 55 000 ungdomar inskrivna som arbetslösa. Det är nästan en halvering sedan 2012, då de var 101 000.

90-dagarsgaranti och minskade ungdomskullar

Bidragande orsaker till den minskade arbetslösheten är: att ungdomar gynnas av en stark arbetsmarknad, minskade ungdomskullar och 90-dagars garantin för ungdomar.

– Vi vet att det ger bäst effekt att nå ungdomarna tidigt. Ungdomsgarantin har stor betydelse för att hålla arbetslösa ungdomar aktiva och ge stöd åt dem som står längre från arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

De har svårast att komma ur arbetslöshet

Men det finns unga som fortfarande har det tuffare på marknaden. Det gäller framförallt de som saknar en fullständig gymnasieutbildning, har en nedsatt arbetsförmåga eller är födda utanför Europa. Enligt rapporten utgör dessa grupper nu en större del av de inskrivna på Arbetsförmedlingen och riskerar att bli kvar längre i arbetslöshet.

Jobbgaranti för ungdomar

Jobbgaranti för ungdomar, också kallat Ungdomsgarantin, är ett program hos arbetsförmedlingen där unga mellan 16-24 år som skriver in sig på arbetsförmedlingen ska få ett erbjudande om jobb, utbildning eller en insats som leder till arbete inom 90 dagar.

Detta ska uppnås genom att unga bland annat får ta del av särskilda insatser/aktiviteter, som till exempel:

• studie- och yrkesvägledning

• jobbsökaraktiviteter med coachning

• arbetspraktik i upp till tre månader hos samma arbetsgivare

• utbildning i upp till sex månader

• hjälp med att starta eget företag

• arbetslivsinriktad rehabilitering

• arbetsträning eller förstärkt arbetsträning på en arbetsplats

För att få ta del av jobbgarantin för ungdomar behöver man uppfylla vissa krav. I genomsnitt tar det nu 53 dagar innan en öppet arbetslös ungdom är i arbete, studier eller någon arbetsmarknadspolitisk insats.

Källa: arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.