Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Lisa dos Santos hade velat ha högre straff, hör henne om nya domen och lagen i videon ovan. Foto: Ellen Pan, SVT/från Polisens förundersökningsprotokoll

Unik dom: Rappare döms för att ha rekryterat minderårig till brott

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom den första domen där man använt den nya lagen om att locka minderåriga till brott och det blev en fällande dom. En rappare har skickat sin 14-årige lillebror för att framföra ett hot via en telefon till en lokal butik i Rågsved i Stockholm.

Rapparen, en man i 20-årsåldern, döms för flera brott; skadegörelse, vållande till kroppsskada, involverande av en underårig i brottslighet, ringa narkotikabrott samt olaga hot. Han döms till villkorlig dom samt dagsböter.

Det började som ett bråk inne i en mindre butik i Rågsved centrum i södra Stockholm.

Våldsvågen i Stockholm

Enligt domen har den dömde varit inne i butiken i juli i somras och krävt att butiksägaren skulle betala ”hyra” till honom. När hon vägrade slet han ner saker från hyllorna. En vattenpipa träffade ägaren i ansiktet och hon fick ett sår som behövde sys.

Dagen efter fick en polispatrull avlägsna honom från butiken. Butiksägaren polisanmälde det hela och någon vecka senare dök den misstänktes 14-årige lillebror upp i butiken.

Hot via telefon

Enligt samstämmiga vittnen ska han ha hållit upp en mobiltelefon med ett pågående samtal och via telefonens högtalare blev personalen hotad. På övervakningsfilm hörs telefonrösten säga ”jag hämtar en bomb, jag släpper den i din butik”. Orsaken ska ha varit den tidigare polisanmälan.

Den dömde har nekat till brott och säger att han inte visste att det fanns en polisanmälan mot honom eller att han hotat någon. Även den minderårige brodern nekar till att ha hjälpt till att framföra ett hot.

Texten uppdateras.

Lagen om att involvera underårig i brottslighet

Enligt den nya lagen som kom i somras är det straffbart att värva minderåriga till brott. Det innebär att ”anlita, betala, instruera, överlämna egendom till eller på annat sätt involvera någon som är under 18 år i brottslig verksamhet”, skriver polisen på sin hemsida.

Det spelar ingen roll för den vuxnes straffansvar om den minderårige involveras i brott mot sin vilja eller inte.

Ett exempel kan vara att be någon under 18 hålla utkik när ett brott begås. Brottsrubriceringen är involverande av en underårig i brottslighet.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet