Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Längs med bergsväggen rinner det vatten, en komponent för att djur ska kunna leva i tunnelbanestationen. Starta videon för att se ekosystemet på nära håll. Foto: Moa Bergman/SVT

Unik spindel i Kungsträdgårdens tunnelbana kvar – blev nästan bortspolad

Uppdaterad
Publicerad

Tunnelbanestationen i Kungsträdgården fick sig nyligen en rejäl städning av MTR, som med högtryckstvätt gick över de exponerade bergsväggarna. Det städarna inte visste var att de spolade bort stora delar av ett unikt ekosystem – som Europas minsta spindel lever i.

Stationen Kungsträdgården på blåa linjen invigdes år 1977, och sedan dess har ett ekosystem vuxit fram på bergsväggarna. Bland fukten och mossan lever en extremt ovanlig spindel, Gruvdvärgspindeln, som är Europas minsta.

Hur den kommit till Sverige är oklart men tunnelbanan är enda platsen i landet man hittat den leva och frodas på.

Bergsväggarna tvättades av misstag

När stationen byggdes valde man att behålla bergsväggen exponerad, och efter grottan fick sig en ordentlig tvättningsomgång fanns risken att spindelarten spolats bort.

– De tyckte nog det såg ut som smuts, men jag vet att SL verkligen har sagt att väggarna inte får rengöras. De är väl medvetna om vad de har här nere, säger Magnus Ivarsson, forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Starta videon för att se hur det unika ekosystemet klarade sig efter spolningen och höra hur det kan frodas i en tunnelbanestation.

Det här är Gruvdvärgsspindeln

Gruvdvärgspindeln, Lessertia dentichelis, blir bara några millimeter stor och lever vanligtvis i fuktiga grottor eller liknande miljöer. Det finns uppgifter att den även hittats i Paris katakomber, skotska kolgruvor och tjeckiska reningsverk.

Exakt hur den kom till Kungsträdgårdens station är inte klarlagt men har enligt Naturhistoriska Riksmuséet funnits där sedan station invigdes på 70-talet. Det har spekulerats att den kom med de maskiner som byggde stationen, men även att den kan ha funnits där tidigare, gömd i valven på gamla byggnader som fanns innan stationen byggdes.

Spindeln beskrivs vara i toppen på stationens näringskedja men är helt ofarlig för människor. Den lever främst på myggor och småflugor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.