Glasföremål som troligen är från 1800-talet. Foto: Niclas Björck/ArkeologernaVisa alla (5)
Visa alla (5)

Unika fynd på Djurgården: Båtskrot och skeppsvrak

Uppdaterad
Publicerad

Ett flera hundra år gammalt skeppsvrak och välbevarade träkistor är några av fynden som arkeologer gjort i samband med den planerade utbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården.

Det var i juni i år som Arkeologerna vid Statens historiska museer hittade fyndplatsen på Djurgården. Skeppsvraket dateras preliminärt till slutet av 1600-talet men kan vara ännu äldre. Enbart kölen är 12 meter lång och därför gissar man att själva skeppet var åtminstone dubbelt så långt.

Keramikkärl av typer som var vanliga under 1700- och 1800-talet. Foto: Niclas Björck/Arkeologerna

Kan vara gammal båtskrot

Alla fynden sammantaget gör att man gissar att platsen kan ha varit en båtskrotningsplats.

– Vi fick fram skeppet, pålar, kistor och spångar som man gått på och dessutom hittade vi olika redskap. Det är troligen en plats där man tagit hand om äldre skepp, säger projektledaren och arkeologen Niclas Björk.

Kritpipor av olika utseende. De två små centralt i bilden påträffades mot bordläggningen i Liljevalchsvraket. Dessa är de äldsta. Flera av de andra är ornerade och kan dateras till huvudsakligen 1700-talet. Foto: Niclas Björck/Arkeologerna

Unikt och spännande

Enligt honom rör det sig om ett både unikt och spännande fynd. Vissa av alla föremål man hittat har nu skickats på analys för mer exakt datering.

Under sensommaren och tidig höst blir det fortsatta utgrävningar bakom Liljevalchs konsthall men då på land och inte i vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer