De forntida amuletterna hittades inför byggandet av Förbifart Stockholm. Foto: Stiftelsen kulturmiljövård

Magiska fornfynd i Hjulsta: ”Ett rituellt föremål”

Uppdaterad
Publicerad

En okänd kultplats med omkring 200 amulettringar har hittats i Hjulsta i nordvästra Stockholm i samband med de arkeologiska undersökningarna inför byggandet av Förbifart Stockholm.

– Först så förstod vi inte omfattningen av det här men efter att ha hittat 50 ringar under en kort tid så förstod vi att det här handlade om någonting helt annat, säger arkeologen och projektledaren Ingela Harrysson på Stiftelsen Kulturmiljövård.

Amulettringarna dateras till 600-700-talet efter Kristus och är mellan 5 och 15 centimeter i diameter. Fyndet anses vara unikt – aldrig tidigare har så många amulettringar hittats på en och samma plats.

Amulettringarna av järn har i de flesta fall hängen, oftast små yxor. Foto: Stiftelsen kulturmiljövård

– De har ingen känd praktisk funktion utan ska nog främst betraktas som ett rituellt föremål. De har sannolikt hanterats på ytan i samband med årstidsbundna högtider, kanske i samband med sådd, berättar Ingela Harrysson.

Även fynd från bronsåldern

Amulettringarna hittades vid den arkeologiska undersökning som görs av två gravfält från järnåldern i Hjulsta inför byggandet av Förbifart Stockholm.

Även en bronskniv och en flintspets från bronsåldern har hittats på kultplatsen, vilket antyder att platsen har varit i bruk under en mycket lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.