– Den största fördelen är att du får en effekt direkt när du har begått ett brott, säger Marie Öberg, förundersökningsledare.

Unikt försök ska minska tiden mellan brott och straff

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök med snabbare lagföring av mängdbrott som stöld, rattfylleri och narkotikabrott pågår nu på polisen i norra Stockholmsområdet. Målet är att snittiden från brott till straff ska kortas från 22 veckor till max sex veckor, och hittills har metoden fungerat bra enligt polisen.

Sedan januari testas snabbare lagföring på polisen i Rinkeby, Solna och Täby. Patrullerna gör klart vissa enklare utredningar ute på plats och ringer en jourhavande förundersökningsledare som ser till att allt går rätt till – och som direkt kan ge ett bötesbelopp eller tid för rättegång.

– Man coachar patrullen kring vilka frågor de ska ställa för att slutföra ärendet så fort som möjligt. Den största fördelen är att du får en effekt direkt när du har begått ett brott och utredningen blir inte liggande i någon hög, säger Marie Öberg, förundersökningsledare.

Frigör tid till andra utredningar

Thomas Sandin, förundersökningsledare i lokalpolisområde Rinkeby, menar att den slipade metoden har frigjort tid till att utreda grövre brott.

– Vi på den inre sidan kan utreda brott som olaga hot och misshandel på ett bättre sätt och slippa administrera brott som faller under snabbare lagföring.

För att använda sig av metoden krävs att den misstänkta har hittats på plats och att maxstraffet är högst tre års fängelse. Försöket sker på uppdrag av regeringen och förutom polisen deltar bland annat domstolar och Rättsmedicinalverket.

Brottsförebyggande rådet ska utvärdera försöket, men redan nu pekar siffrorna åt rätt håll. Andelen ärenden som åklagare skickar tillbaka till polisen för komplettering har under försöket minskat från 22 procent till 3 procent, enligt polisen.

– Det kan var fel som till exempel att man har glömt tala om hur man identifierade den misstänkte. Med hjälp av detta gör man rätt från början, säger Thomas Sandin.

Ska införas i hela norra Stockholm

Att göra klart utredningar på plats är tidskrävande, och Polisförbundet var från början skeptiskt till försöket.

Johanna Spjut, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm nord.

– Men i efterhand när poliserna ute har jobbat med det här ett tag tycker de att det är motiverande, utvecklande och att de får bra återkoppling på det arbete som de har gjort, säger Johanna Spjut, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm nord.

Men efter årsskiftet ska försöket utökas till hela polisområde nord och då finns risk att bemanningen inte räcker till, enligt Johanna Spjut.

– Det är en ganska stor andel av brotten som faller in under snabbare lagföring i det här försöket. Ska hantverket med utredningen ta längre tid än tidigare, då måste man uppdatera resursdimensioneringen så att man blir fler som jobbar ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.