Joakim Larsson (M), förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad. Foto: SVT

Moderaterna i länet fram 12,1 procentenheter sedan i somras

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vinner mark i Stockholms län. Enligt SVT/Novus första väljarbarometer för valåret 2018 säger 30,4 procent av invånarna i länet att de skulle rösta på Moderaterna. Det är en uppgång med 12,1 procentenheter sedan juni 2017.

Under 2017 sjönk stödet för Moderaterna. Enligt SVT /Novus väljarbarometer var det nere på 18,3 procent bland länsborna i juni. Men de senaste månaderna har stödet ökat igen, och i dag är det uppe på 30,4 procent.

– Det är positivt att se att trenden håller i sig, att väljarna tycker att Moderaterna har svar på viktiga frågor som tryggheten. Jag tror även att väljarna tycker om den ton som partiledningen har i de här frågorna som är komplexa men samtidigt kräver beslutsamhet, säger Joakim Larsson (M), förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad.

Moderaternas väljarstöd i Stockholms län mellan januari 2017 och januari 2018. Foto: SVT

Större genomslag i Stockholm

Trots den stora upphämtningen är stödet nu något lägre än valresultatet 2014, då 32,7 procent av invånarna i Stockholms län röstade på Moderaterna i valet till riksdagen. Men att stödet för Moderaterna pendlat så i Stockholms län är inte så förvånande, menar Mats Knutson, SVT:s politiska kommentator.

– Opinionssvängningar i Sverige får ofta mycket större genomslag i Stockholm. När det skiftar i opinionen i riket som helhet så blir förändringarna mycket större i Stockholm, och det är det vi ser nu, säger Mats Knutson, som menar att det inte hänt så mycket inom Stockholmspolitiken som kan förklara svängningarna, utan att man får söka svaret i Moderaternas partiledarbyte.

”Besvikna miljöpartister går till Vänsterpartiet”

Även Vänsterpartiet har gått framåt i länet det senaste året och får idag stöd av 10,2 procent av länsborna.

– En förklaring till stödet för Vänsterpartiet kan vara att partiet under de senaste åren har profilerat sig väldigt starkt när det gäller rättvisereformer. Man har även en stark profil när det gäller bostadsfrågan som är väldigt viktig i Stockholmsområdet och man tjänar naturligtvis på att förtroendet minskar för Miljöpartiet, där besvikna miljöpartister går till Vänsterpartiet, säger Mats Knutson.

Fortsatt låga siffror för KD

Några partier som haft det tufft när det gäller att behålla väljarstödet sedan i somras är Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, och likadant är det för Socialdemokraterna, som också backat sedan slutet av sommaren.

För Kristdemokraterna är dagens mätning ingen munter läsning. Under förra året pendlade stödet bland länsborna mellan 2,2 och 4,6 procent. Idag stannar det på 1,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.