Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Falk, urmakarmästare, håller koll så att tiden inte går ur led i Stockholms stadshus. Följ med upp i tornet och se den gigantiska urverket. Foto: Annie Månsson/SVT

Följ med upp till Stadshusets klockspel – 70 meter upp

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år har urmakare Urban Falk sett till att urspelverket i Stockholms Stadshus fungerar som det ska. Det hela började på 70-talet när Urbans pappa, urmakarmästaren, fick uppdraget att se över den stillastående klockan – men han gav jobbet till den då 17-årige sonen.

– Jag har skaffat mig en specialkunskap om det här, det finns ingen manual för hur man gör, säger Urban Falk, urmakarmästare.

Drygt 300 trappsteg och 72 meter upp i Stadshustornet sitter det stora urverket som stod klart år 1924. Redan från start drevs klockan med el men kräver ständig tillsyn eftersom väder och föroreningar påverkar att klockan spelar i tid.

Följ med upp i tornet i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.