Att ha grönskande tak är inte bara vackert, utan bidrar också till en bättre miljö. Det menar urbanekologen Josefina Oddsberg Gustafsson, som är initiativtagare till takträdgården Bee urban evolution lab ovanpå Garnisonen på Östermalm.
– Växtlighet är bra av flera skäl. Städer blir väldigt varma på grund av all rörelseenergi som finns där, men grönskan hjälper till att hålla nere temperaturerna och behålla luftfuktigheten. Och nu när det blir allt vanligare med häftiga skyfall, är det bra med växter som kan bromsa upp vattenflödena, säger hon.
Bin och andra insekter behöver mat
Förutom grönsaker och kryddväxter har det anlagts en så kallad biotop-äng på Garnisonens tak. Ängen innehåller boplatser, mat och vatten för bin och andra insekter.
– Bin, humlor och andra insekter är viktiga för pollineringens skull. De behövs för att vi ska kunna fortsätta odla mat i vårt närområde.
Hållbar stadsutveckling
Genom att använda växter som gynnar biologisk mångfald och odlingsmetoder som passar i en urban miljö, ska den här takträdgården vara ett exempel på hållbar stadsutveckling.
– Jag tror att vi kommer att få se fler takträdgårdar i framtiden. Det är så många människor som bor i städerna nu och vi behöver grönområden för att må bra, säger Josefina Oddsberg Gustafsson.
Det här passar att odla på taket:
Olika sorters sallad och andra bladgrönsaker, tomater i krukor eller lådor, jordgubbar och smultron, kryddväxter. Även mindre träd passar bra om de planteras i stora krukor.
Använd lättjord så att odlingen inte blir så tung.
Däremot går det inte lika bra att odla rotfrukter som morötter och rödbetor, eftersom de gillar att stå i djup jord.
Blommor som tål torka och blåst fungerar bäst. Välj gärna sorter som bin och andra insekter gillar, som till exempel