Den här ängen på Garnisonens tak innehåller mat, vatten och boplatser för bin och andra insekter. Foto: Pia Heick/SVT

Urbanekologen: Takodlingar bidrar till bättre stadsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Växterna kyler ner värmen som alstras i staden och hjälper till att behålla luftfuktigheten.

Att ha grönskande tak är inte bara vackert, utan bidrar också till en bättre miljö. Det menar urbanekologen Josefina Oddsberg Gustafsson, som är initiativtagare till takträdgården Bee urban evolution lab ovanpå Garnisonen på Östermalm.

– Växtlighet är bra av flera skäl. Städer blir väldigt varma på grund av all rörelseenergi som finns där, men grönskan hjälper till att hålla nere temperaturerna och behålla luftfuktigheten. Och nu när det blir allt vanligare med häftiga skyfall, är det bra med växter som kan bromsa upp vattenflödena, säger hon.

Urbanekologen Josefina Oddsberg Gustafsson är initiativtagare till takträdgården ovanpå Garnisonen på Östermalm. Foto: Pia Heick/SVT

Bin och andra insekter behöver mat

Förutom grönsaker och kryddväxter har det anlagts en så kallad biotop-äng på Garnisonens tak. Ängen innehåller boplatser, mat och vatten för bin och andra insekter.

– Bin, humlor och andra insekter är viktiga för pollineringens skull. De behövs för att vi ska kunna fortsätta odla mat i vårt närområde.

Blommande gräslök är mumsig mat för insekter. Foto: Pia Heick/SVT

Hållbar stadsutveckling

Genom att använda växter som gynnar biologisk mångfald och odlingsmetoder som passar i en urban miljö, ska den här takträdgården vara ett exempel på hållbar stadsutveckling.

– Jag tror att vi kommer att få se fler takträdgårdar i framtiden. Det är så många människor som bor i städerna nu och vi behöver grönområden för att må bra, säger Josefina Oddsberg Gustafsson.

I den här hårdpackade sanden kan jordbin bygga sina bon. Foto: Pia Heick/SVT

Olika sorters sallad och andra bladgrönsaker, tomater i krukor eller lådor, jordgubbar och smultron, kryddväxter. Även mindre träd passar bra om de planteras i stora krukor.

Använd lättjord så att odlingen inte blir så tung.

Däremot går det inte lika bra att odla rotfrukter som morötter och rödbetor, eftersom de gillar att stå i djup jord.

Blommor som tål torka och blåst fungerar bäst. Välj gärna sorter som bin och andra insekter gillar, som till exempel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer