Nu vädjar Agnes om hjälp för att få veta vad som hänt med systerns urna. Foto: SVT

Urnan med Agnes systers aska grävdes upp och stals

Uppdaterad
Publicerad
För två veckor sedan gravsattes urnan med Agnes systers aska på Skogskyrkogården i Stockholm. Nu har någon grävt upp och stulit urnan, och Agnes vädjar om hjälp för att få veta vad som har hänt.
– Vi har redan förlorat henne en gång, nu är det som att vi förlorar det lilla vi har kvar också, säger Agnes.

Agnes syster Johanna gick bort för tre månader sedan. Nu, knappt två veckor efter gravsättningen på Skogskyrkogården, har någon grävt upp urnan med systerns aska och stulit den.

– Först blev man ju bara chockad. Sedan blir man ledsen. Vi har redan förlorat henne en gång, nu är det som att vi förlorar det lilla vi har kvar också. Det blev som att förlora henne två gånger, säger Agnes Deckel.

”Det är så omänskligt”

Agnes berättar att hon tillsammans med övriga familjemedlemmar och personer som stod systern nära tidigare har diskuterat att någon skulle kunna stjäla lyktorna eller änglarna vid graven.

– Men det fanns inte på världskartan att någon skulle komma hit och sno henne. Det är så omänskligt, det går inte att ta in och förstå. 

Här står Agnes vid systerns, numera tomma, grav. Foto: SVT

Det var en kompis till systern som besökte graven och då upptäckte att gräset såg konstigt ut. Hon förstod direkt att det var något som inte stämde och kontaktade kykogårdsförvaltningen som såg att urnan inte fanns.

– Det var Johannas önskemål att få ha en gravplats som folk skulle kunna komma till för att vara med henne. Jag kände att det var respektlöst mot oss och framför allt mot henne, säger Agnes.

Exakt vad som har hänt med urnan eller vem som kan ligga bakom stölden vet man i nuläget inte men händelsen har polisanmälts.

– Även om vi såklart vill se att någon blir straffad ligger vårt fokus på att få tillbaka Johanna, säger Agnes.

Göran Höglund

”Det har aldrig hänt förut”

På Skogskyrkogården är man lika förvånad över situationen.

– Det här är högst ovanligt, det har aldrig hänt förut. Inte här i Stockholm och troligtvis inte någon annanstans i landet heller, säger Göran Höglund, ställföreträdande förvaltningschef vid Skogskyrkogården.

Vädjan på sociala medier

Nu vädjar Agnes om hjälp på sociala medier för att få hjälp med att ta reda på vad som har hänt med urnan.

”Någon har alltså snott min döda syster. Detta är inte bara ett grovt brott enligt svensk lag utan det är även så djupt kränkande och respektlöst mot Johanna samt hennes nära och kära”, skriver hon.

– Det var viktigt att vi kom ut med det snabbt så att personen kanske inte sprider henne eller gör sig av med henne på något sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer