Amerikansk personal kommer att ansvara för säkerhetskontrollen redan på svensk mark. Foto: SVT

USA:s gränskontroll börjar på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Resenärerna ska slippa köa vid ankomsten till USA och Sverige ska bli mer attraktivt för näringslivet.

På fredagen skriver Sverige och USA under ett avtal som gör att resenärer som flyger direkt från Arlanda till USA går igenom den amerikanska gräns-, tull- och säkerhetskontrollen redan på svensk mark.

Tanken är att avtalet ska underlätta för de som vill resa till USA, eftersom de slipper köa vid ankomsten.

– De senaste tolv månaderna har 650.000 personer rest mellan Arlanda och USA. Det finns elva direktlinjer dit, säger Johan Live som är pressansvarig på Swedavia till SVT Nyheter Stockholm.

Bra för näringslivet

Sverige blir det andra landet i Europa som får det här så kallade preclearance-avtalet, vilket innebär att amerikansk, beväpnad personal kommer att svara för gräns-, tull- och säkerhetskontroll på Arlanda för resande direkt till USA i stället för vid ankomsten.

Politikerna i Stadshuset hoppas på att det nya avtalet ska bidra till att Stockholm blir mer attraktivt för företag som vill placera sina huvudkontor här.

– Det är väldigt glädjande. Det stärker Arlandas konkurrenskraft och kommer att locka till sig nya utländska investeringar och företagsetableringar i Stockholm, säger Karin Wanngård (S) som är finansborgarråd i Stockholm.

Flygplatsen måste byggas om

Arlanda behöver nu byggas om så att personer som ska flyga till USA separeras från övriga resenärer vid incheckningen. Arbetet beräknas ta runt två år.

– Vi behöver bygga ut och förstärka Arlanda, en fråga som jag har drivit länge. Det ger oss bättre förutsättningar att konkurrera med andra huvudstäder och preclearance är ett viktigt steg i det arbetet, säger Karin Wanngård (S).

Swedavia som äger Arlanda hoppas på att avtalet ska locka fler flygbolag att mellanlanda på flygplatsen.

LÄS MER: Swedavia vill ha amerikansk gränskontroll på Arlanda

– Stockholm är ju rent geografiskt placerat mellan Asien och USA. Stockholm är en lämplig plats att stanna på ett par dagar för resenärer som reser till eller från USA,  sa Swedavias tidigare kommunikationschef Klas Nilsson till SVT tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.