”Fika för alla” vill vara en motvikt till den matutdelning som bara riktar sig till svenskar. Foto: Ida Nordén/SVT

Nu ska alla hemlösa få mat på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Utdelning av mat och förnödenheter till hemlösa har väckt reaktioner. Anledningen – det delas bara ut till svenskar.

I Björns trädgård på Södermalm i Stockholm brukar ett par kvinnor stå och dela ut mat till hemlösa – men bara till svenskar. De får också hjälp av ett gäng män; flera ur Soldiers of Odin finns på plats när vi åker dit på lördagseftermiddagen, en organisation med starka kopplingar till extremhögern.

Sedan en tid tillbaka har en annan fikagrupp dykt upp på samma plats, de kallar sig ”Fika för alla”.

– Vi fick reda på att det fanns en grupp som delade ut mat med etnicitet som kriterium för vem som fick ta del, så vi bestämde oss för att skapa något där alla är välkomna, säger Pontus som är en av arrangörerna.

Det är många på plats och hjälper till hos ”Fika för alla” under lördagen. Många som är i behov av en bit mat har också samlats runt gruppen.

– Vi gör ju detta för att det behövs. Det rör sig många utsatta runt Björns trädgård. Det handlar bara delvis om att vara en motvikt till dem som är öppet rasistiska, säger Pontus.

Ger till svenska medborgare

En bit bort på Medborgarplatsen står alltså de som delar ut mat och kläder men bara till svenska hemlösa. Det är nio personer på plats när vi kommer dit. Två kvinnor, och resten är män. Flera av männen är med i Soldiers of Odin, berättar Mikael Johansson som är ledare för gruppens Stockholmsgren.

Han säger att de inte är där som organisation, utan att de medlemmar som stödjer matutdelningen är där som privatpersoner.

En kvinna som är på plats säger att de inte har möjlighet att ge till alla, men att det inte handlar om hudfärg.

– De kan självklart vara från ett annat land än Sverige, invandrare, men de ska bo i Sverige, ha svenskt medborgarskap, säger hon.

Mikael Johansson håller med och säger att han försöker komma dit när han kan.

– Man ser att det behövs. De som kommer hit är riktigt förstörda. De blir rånade när de sover på Centralstationen, ibland har de inte ätit på flera dagar.

Men gäller inte det alla hemlösa?

– Jo, det är klart det gör, men det räcker inte till alla. Det här är ideellt arbete, vi tar ur egen ficka, säger Mikael Johansson.

”Vill vara ifred”

Den kvinna som är initiativtagare vill inte prata med media. Hon säger att hon inte litar på journalister längre och att hon blivit trakasserad i sitt eget hem.

– Vi vill bara vara ifred, säger hon.

På andra sidan Götgatan är det fortsatt mycket folk hos ”Fika för alla”.

– Många av de som inte är välkomna hos de andra kommer till oss. Vi vill visa att Björns trädgård är en plats för alla, säger Pontus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.