Uteserveringar – svåra att få rökfria

Publicerad

I sommartider fylls uteserveringarna med folk, och vissa kanske tar sig en cigarett. Astma- och Allergiförbundet har sedan 2012 försökt få fler restauranger och caféer att införa rökfria uteserveringar vilket har gått mycket trögt.

2005 blev det förbjudet att ta sig ett bloss inne på svenska caféer och restauranger. Idag kan man däremot fortfarande sitta på uteserveringar och röka, även om det finns barn och astmatiker i närheten.

”Jag hostar i ett dygn”

Enligt Astma- och Allergiförbundet har omkring 8-10 % av svenskarna astma och runt 6 % är doftöverkänsliga. SVT träffade Lena Nyman som har astma och inte kan röra sig fritt i Stockholm utan att hålla för sin mun eller drabbas av kraftig hosta.

– Jag får väldigt mycket hosta. Det gör ont i bröstet. Jag hostar säkert ett dygn innan jag blivit av med allt slem som bildats i mina luftrör. Det kan räcka med att röken är tio meter ifrån mig, säger hon.

– Det kan också påverka mig så att mina luftrör får nedsatt immunförsvar. Så om jag utsätt för rök eller dofter så är det en inkörsport till att jag får andra infektioner, fortsätter Lena Nyman.

Svalt intresse från krögare

Astma och allergiförbundet har under ett och ett halvt år försökt locka restauranger och caféer att införa rökförbud utomhus genom sin kampanj Vi gillar rökfritt. Men hittills har intresset varit svagt. I ABC-området är det bara två caféer som nappat initiativet och infört förbud mot rökning på sin uteservering.

– Det har gått lite trögt. Hittills är det elva restauranger eller caféer som nappat på förslaget. Självklart hade vi velat att fler skulle gått med jag tror att restaurangägare är rädda för konkurrensen och att ta ställning mot rökning, säger Marie-Louise Luther som är ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

Frågan utreds just nu

Folkhälsomyndigheten undersöker just nu frågan om ett rökförbud på allmän plats och ett förslag kommer i oktober. På Medborgarplatsen träffar vi Conny Sjöberg som är rökare sedan länge. Han kan inte se hur någon skulle kunna påverkas av hans rök.

– Skulle de förbjuda rökning på uteserveringar skulle jag bli förbannad. Jag tycker jag har rätt att sitta här och röka. Jag sitter själv här med en icke-rökare, han störs inte av det, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer