Foto: SVT

Tusentals missar nya studiestödet – flera kommuner struntar i bidraget

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 10.000 arbetslösa skulle kunna få bidrag för att läsa upp sina gymnasiebetyg under höstterminen, men bara 130 har fått det – och flera kommuner har struntat i att anmäla intresse för pengarna. I varken Danderyd eller Österåker kom några ansökningar om pengar in i tid.

I slutet av mars blev det känt för kommunerna att regeringen ville införa ett nytt studiesstartstöd, ett särskilt bidrag för arbetslösa som saknar gymnasie- eller grundskoleutbildning. Studiestartsstödet är till för att motivera till studier och därmed få ut fler på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Studiestartsstöd på 9.000 kronor ska locka till studier

Sedan den 2 juli har det varit möjligt för kommunerna att dela ut studiestödet men hittills har endast en bråkdel av bidraget delats ut.

0,3 procent av pengarna har delats ut

Hos CSN finns 448 miljoner kronor tillgängliga i studiestartsstöd för höstterminen 2017, men hittills har bara cirka 1,5 miljoner delats ut till sammanlagt 130 personer.

– Betydligt fler än 130 personer kan få bidraget. Skulle alla kommuner söka om det nu är det möjligt att dela ut bidraget till närmare 10.000 personer. Men det krävs en del av kommunerna rent praktiskt också, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

Den arbetslöses hemkommun ansvarar för att hjälpa till med ansökan om studiestartsstöd och bedömer vem som kan få bidraget, något som ska göras i samarbete med bland annat arbetsförmedlingen.

Få i länet har fått bidraget

I Södertälje passerade sista datumet för ansökan till komvux i slutet av augusti men hittills är det bara två personer som har fått stödet. Detta trots att Södertälje är den kommun med högst arbetslöshet i länet. I Stockholms kommun har hittills ingen fått stödet.

Jessica Frid tycker att dagens situation är orättvis Foto: SVT

Jessica Frid läser upp sina gymnasiebetyg på komvux i Österåker. I hennes klass tar alla lån för att ha råd med studierna.

– Det är klart att det är tråkigt att behöva sitta med lån, det vill väl ingen människa göra. Så kan man komma undan det så vore ju det jätteskönt, säger hon.

22 kommuner utan avtal

För att kommunerna ska kunna dela ut bidraget behövde de sluta ett avtal med CSN. Men efter att sista anmälningsdag har passerat står 22 kommuner fortfarande utan avtal. I Danderyd kommer man inte kunna ansöka om pengar alls 2017 och i Österåkers kommun kom ansökan in först efter att ansökningstiden gått ut. Trots det gör CSN ett undantag och beviljar kommunen stödet i efterhand.

”Det har skett ett missförstånd”

Kenneth Netterström (M), skolnämndens ordförande i Österåker kände inte till missen förrän SVT uppmärksammade att det saknas ett avtal.

–  Det har skett ett missförstånd. För 2017 skickar vi in en försenad ansökan som kanske inte behandlas och så skickar vi in en i god tid för 2018. Jag vill inte hitta någon skyldig men vi ska se till så att vi löser det här för framtiden, säger han.

Men har inte ni det övergripande ansvaret?

– Jo. Men om inte jag vet om att det här fanns att göra så kan vi i nämnden inte heller söka det. Det mesta går på delegation.

För Jessica Frid känns dagens situation orättvis:

– Jag tycker att det är jättedåligt. Det ska ju vara lika i alla kommuner i sådana fall tycker jag.

Oppositionsrådet i Österåkers kommun Ann-Christine Furustrand (S) är kritisk till att man under onsdagen fortfarande inte hade fått något stöd beviljat.

– Jag tycker att det är helt obegripligt att Österåkers kommun inte har anmält sitt intresse. Visst är det så att vi har låg arbetslöshet här, men en snabb titt på arbetsförmedlingen visar ändå att det finns ett flertal som skulle kunna vara i behov av det här stödet, säger hon.

Ann-Christine Furustrand Foto: SVT

Det här är studiestartsstödet

Studiestartsstödet kan delas ut till personer mellan 25-56 år.

Den som får bidraget ska ha varit arbetslös i minst sex månader och ha ett stort behov av utbilding.

För heltidsstudier är det möjligt att få 2 128 kronor i veckan i 50 veckor.

När studiestartsstödet är fullt utbyggt väntar regeringen kunna rekrytera 15-20 000 arbetslösa till skolbänken per år.

Hemkommunen bedömer om du är i målgruppen för att få studiestartstödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.