Blodkärl såg ut som parasit i skolmaten. Foto: Privat

Utredning: Inga parasiter i skolmaten

Publicerad

Efter uppmärksamheten om parasit i laxen på en skola i Stockholm, kommer nu besked om att det rör sig om ett falsklarm. Det som beskrevs som en parasit, var enligt analys blodkärl eller levrat blod från fisken.

Både Aftonbladet och SVT var bland dem som intervjuade elever och berättade om parasit i en fiskrätt i matsalen på NTI-gymnasiet Odenplan i Stockholm, samt allmänt dålig kvalitet även på annan mat.

– Det har gjorts en gedigen utredning kring detta och den leverans av lax som serverades har analyserats i detalj. Det finns inga spår av parasiter i den, vilket det hade gjort om den lax vi serverade haft parasiter i sig, säger Katherine Berg, rektor på NTI Gymnasiet, i ett pressmeddelande från koncernen AcadeMedia.

Kritik mot media

Enligt AcadeMedia var maten också lagad på odlad, norsk lax, som hanterats på ett sätt som omöjliggör parasiter.

 – Vi tog det hela på oerhört stort allvar. Nu vet vi att det var ett falsklarm, det ska bli intressant att se hur många medier som väljer att rapportera det, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på AcadeMedia.

Rektorn bekräftade dock i samband med SVT:s tidigare rapportering om parasiter i maten, att detta hade påträffats. Något som nu alltså visat sig vara lite blod från fisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.