Samordnade transporter är en av förklaringarna till de minskade utstläppen på Södertörn. Foto: TT

Utsläpp från transporter har sjunkit drastiskt på Södertörn

Uppdaterad
Publicerad

Ett samarbete mellan åtta Stockholmskommuner har gett häpnadsväckande resultat, utsläppen av koldioxid och hälsofarliga luftföroreningar från varutransporter har minskat med 70 procent på Södertörn.

Samarbetet går bland annat ut på att samordna varudistribution och se till att de transportfirmor kommunerna anlitar har låga utsläpp.  I Svenska miljöinstitutets rapport kan man se att det har gett resultat.

Mellan åren 2014 och 2017 har de fossila koldioxidutsläppen relaterat till distribution av varor, kommunalt och privat gods, i kommunerna minskat med 73 procent.

Det startade 2014 i åtta kommuner på Södertörn. De kommuner som deltagit är Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö.

Andra kommuner vill ta efter

Enligt Länsstyrelsen finns nu ett stort intresse hos andra kommuner för att på liknande sätt införa samordnade varutransporter.

– Att minska transporterna genom att samordna varutransporterna är ett av flera verktyg för att nå målet om minskade koldioxidutsläpp, säger Anna-Lena Lövkvist Andersen, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer