V: ”Staden bör köpa tillbaka Rågsved centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Graffitimålningen ”Highway” i Rågsved centrum som målades över av misstag har fått Vänsterpartiet i Stadshuset att reagera. Nu uppmanar de Stockholm stad att köpa tillbaka Rågsved centrum och stoppa framtida utförsäljningar av centrumfastigheter. Men bostads- och fastighetsborgarrådet anser att förslaget är orealistiskt.

Vänsterpartiets ledare Clara Lindblom anser att fastighetsägaren Rågsved Fastighets AB har missköt sin uppgift som centrumägare. Därför bör Stockholm stad köpa tillbaka Rågsved centrum.

– Det är uppenbart att den nuvarande fastighetsägaren inte tar ansvar för Rågsved vilket leder till att invånarna får betala med sin trygghet och trivsel. Lokala handlare har också länge vittnat om att problemen med fastighetsägaren försvårar deras verksamhet i centrum, det är under all kritik. Staden måste nu göra allt i sin makt för att försöka köpa tillbaka centrum, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Försäljning av centrumfastigheter bör skrotas

Vänsterpartiet vill även att framtida försäljningar av centrumfastigheter stoppas. Vällingby centrum är ett sådant exempel som står inför en försäljning men som är under utredning just nu.

– Vi måste behålla de centrum som fortfarande finns kvar i stadens ägo. Det finns en tydlig skillnad mellan de centrum som ägs av kommunen och de som sålts ut till privata aktörer. De kommunala bolagen tar ett större samhällsansvar, säger hon.

Moderaterna slår tillbaka: Oseriöst förslag

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att Vänsterpartiets förslag är orealistiskt och ofinansierat. Han menar att det inte är stadens kärnuppgift att gå in och köpa tillbaka olika centrum. Istället vill han se ett bättre samarbete med de privata fastighetsägarna.

– Att köpa tillbaka Rågsved centrum skulle kosta 100 miljoner kronor och jag undrar var vi ska ta de pengarna ifrån? Vad gäller ytterstaden arbetar vi exempelvis med att öka tryggheten och skapa fler jobbtillfällen. Staden äger fastigheter i området som Rågsved, och genom vår närvaro kan vi skapa nya dialoger och samarbeten med fastighetsägaren, säger Dennis Wedin (M).

– Vänsterpartiet vill att försäljningen utav Vällingby centrum och att framtida försäljningar av centrumfastigheter ska slopas, vad är din kommentar till det?

– Just nu är Vällingby centrum under utredning, och det finns inga planer på försäljning av fler centrum. En privat ägare kan ha bra och långsiktiga ideer på hur man kan förbättra ett centrum och ett område, det är en viktig aspekt i diskussionen, säger Dennis Wedin.

Vi har sökt centrumägaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer