Foto: TT

Vad minns du av den stora almstriden?

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år sedan den stora almstriden i Kungsträdgården då tusentals stockholmare ville rädda de gamla almarna. Var du på plats? Klättrade du i träden eller var med på det stora firandet efteråt? Eller har dina föräldrar kanske berättat hur det var?  Dela med er av era minnen här, eller bara om almarna betyder något för dig.

SVT rapporterade · Vad minns du av almstriden för 50 år sedan?

Ett av de bästa minnena jag har. Var där bl.a. på natten efter själva "kampen" och gemenskapen när vi samlades och hörde de som spelade och sjöng för att hålla kvar sammanhållningen var otrolig. Cornelis, Bernt Staaf m.fl. fantastiskt att ha upplevt det.

Peter A

Jag minns egentligen ingenting alls, jag var 6 år då. Senare pekade mormor ut almarna från buss 62 som på den tiden passerade i närheten, "Här är almarna". En sevärdhet. Jag minns isbanan i Kungsträdgården bättre, den var roligare för en sexåring. Minns Tommy Körbergs version av sången "Vid Molins fontän", som väl ligger i närheten av almarna.

Förortsbo

Jag var 18 år och uppvuxen på Regeringsgatan 59. En hel hög med FNL:are, rödvinskommunister och yrkesdemonstranter hängde i grenarna. Hade nog blivit en fin tunnelbane upp/nedgång. Ingen vet ❗❓

Claes

Vad jag kommer ihåg var sammanhållningen mellan oss som var med. Vi protesterade ju för en gemensam sak, att låta almarna vara kvar.

Inga-Lill Eliasson

Så här berättade Johannes Brost för tio år sedan om almstriden.

SVT · Danielle Langert

Jag var med i stadsmiljögruppen Alternativ Stad,och är det alltjämt. Och var naturligtvis på plats den här natten. Stod utanför det omgivande planket tillsammans med en massa andra uppretade stockholmare. När vi hörde motorsågarna smattra igång blev det ett vrål bland alla och med gemensam tyngd fick vi ned planket och stormade in under träden och satte oss i armkrok runt dom. I världens kanske första trädkramande fast det ordet ännu inte var uppfunnet. När jag sen såg att några klättrade upp i träden gjorde jag detsamma och kunde efter en stund se från ovan hur polischefen växlade några ord med en en av stans mest kända hemliga poliser och sen avlysa polisinsatsen och sågandet. Kände en sån lättnad att jag höll på att trilla ner när jag instämde i de omedelbara applåderna från stockholmarna.

Göran Folin

Tur att du inte trillade ner, det kunde gått illa!

SVT · Danielle Langert

åker almarna ner så finns det ingen hjalmar mehr stefan g

jag minns den taktfasta ramsan åker almarna ner så finns det ingen hjalmar mehr

Det blev en klassiker, kan man säga!

SVT · Danielle Langert

Jag var bara ett litet barn men jag minns det ändå. Det var en stor händelse och visades till och med i barnprogrammen. Och träddungen är så vacker!

Anna

Va skönt att det fanns personer som vände sig mot galenskaperna och reagerade med stort mod. Tack vare Er då har vi En skön lunga i Kungsan. Tack,tack

Inge Hultström

En kväll efter vi vunnit segern, men när vi fortfarande vaktade träden, var jag med om en speciell händelse. Det dök upp ett stort gäng raggare. De var sura för att deras krav på en motorgård inte hörsammades, och att, vad de tyckte, ett gäng hippies istället fick stor uppmärksamhet. De hotade att såga ner träden. Jag såg hur en full raggare med fogsvans skulle ge sig på ett av de armerade träden. Han lyckades i sin berusning inte få styr på sågen, så jag erbjöd mig hjälpa honom. Jag tog fogsvansen, drog den tvärs över ett av armeringsjärnen som hade satts upp för att skydda trädet så att sågtänderna rök. ”Oj då” sa raggaren, skrattade, och drog vidare.

Nisse Carlén

Det var ett lite annorlunda minne! Tack för att du delade med dig, Nisse!

SVT · Danielle Langert

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer