Här testas laddstationen på Ljusterö. Foto: Erika Walukievucz, SVT

Laddstation för framtidens vägfärjor testas på Ljusterö

Publicerad

Inom några år ska vägfärjor som trafikerar öar runtom i landet drivas med el. Nu testar Trafikverket en laddstation på Ljusterö för att se om färjan klarar av att ansluta.

På fredagen invigdes den nya laddstationen för vägfärjor på Ljusterö. Stationen ska testa hur snabbt det går att ladda en eldriven vägfärja och om färjan och laddstationen lyckas koppla upp sig mot varandra.

Än så länge drivs Ljusteröfärjan med diesel men på några års sikt ska Ljusteröleden trafikeras med elhybrider. I vår beställer Trafikverket fyra laddbara färjor. Innan de kan tas i drift måste tekniken fungera.

– Det här är så ny teknik att det här finns inte i dag. Inte anpassat efter svenska förhållanden med snö och is och färjor som väger 700 ton, säger Erik Froste, rederichef på Trafikverket.

Testet kan påverka vägfärjornas framtid

Den enda laddbara färjan i Sverige, laddhybriden Tellus som går mellan Lysekil och Uddevalla, drivs i dagsläget med diesel och laddar under färd.

– Det beror på att vi inte har fått ordning på laddstationen. Faller det här testet väl ut så kommer Tellus, och 90 procent av Sveriges vägfärjor, att laddas med el i framtiden.

Testet på Ljusterö ska pågå i sex månader och förväntas inte störa den ordinarie färjetrafiken.

Ljusterö är en av de största öarna i mellanskärgården och här bor cirka 1 800 bofasta året runt. Det finns ingen bro till fastlandet utan bara färjeförbindelse. Ön tillhör Österåkers kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer