Canal Digital kontrollerar att restauranger runt om i landet har tillstånd att visa fotbolls-VM. – Vi har personer som går in på lokalerna, noterar vad som sänds på tv-skärmarna och så rapporterar de det till oss, säger Maria Sörnell, marknadsdirektör på Canal Digital. Foto: SVT och TT

Var femte krog saknar tillstånd att visa VM

Uppdaterad
Publicerad

Att visa fotbolls-VM utan att ha tillstånd kan leda till kännbara straffavgifter. Under mästerskapet finns det nämligen kontrollanter som kontrollerar om restaurangerna gjort rätt för sig.

För att få visa fotbolls-VM krävs ett avtal med distributionsbolaget Canal Digital som förvaltar rättigheterna till offentlig visning. Kostnaden för att få visa samtliga 64 matcher ligger på mellan 13 000 kronor och närmare 45 000 kronor beroende på hur många platser restaurangen eller baren har.

För att försäkra sig om att de som visar VM har tillstånd utför Canal Digital kontroller runt om i landet. 

– Det sker anonymt. Vi har personer som går in på lokalerna, noterar vad som sänds på tv-skärmarna och så rapporterar de det till oss på Canal Digital, säger Maria Sörnell, marknadsdirektör på Canal Digital.

Var femte saknar tillstånd

Under de tusentals kontroller som utförts runt om i landet under mästerskapet har det visat sig att var femte restaurang eller krog i Stockholms län saknar tillstånd att visa VM och siffran går igen i hela landet.

Har man inte tillstånd bryter man mot upphovsrätten och det leder även till kännbara straffavgifter.

– Det är viktigt att skydda både upphovsrätten och skydda de barer och restauranger som gör rätt för sig för det snedvrider konkurrensen med otillåtna visningar, säger Maria Sörnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.