– Jag kör mycket norrut och då behöver jag dubbdäck, så jag tar böter, säger en av bilisterna som SVT talar med. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Här konfronterar SVT:s reporter olagliga dubbdäcksbilister

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tre år tillbaka är det förbjudet att köra med dubbdäck på Fleminggatan. Trots det räknade SVT Stockholm till ett tjugotal parkerade bilar med dubbdäck mellan Fridhemsplan och Kungsbron, nästan var tredje bil.
– Jag kör mycket norrut och då behöver jag dubbdäck, så jag tar böter, säger en av bilisterna som SVT talar med.

På Fleminggatan, Kungsgatan och Hornsgatan är det förbjudet att köra med dubbdäck. Syftet med förbjudet är att förbättra luften i staden, eftersom dubbdäck kan riva upp hälsofarliga partiklar – PM10 – från asfalten.

Och för att se vilken effekt dubbdäcksförbudet har för miljön räknar Stockholms stad hur många bilar som kör med dubbdäck i stan.

Det visar sig att var fjärde bilist på Fleminggatan, Kungsgatan och Hornsgatan trotsar förbjudet.

Fåtal får böter

Straffet för den som blir stoppad med dubbdäck på dessa gator är 1 000 kronor i böter. Men få som får böter.

Peter Enell

– Från polisens sida är det en resursfråga. I första hand tar vi hand om trafiksäkerheten, men i samband med att vi gör kontroller upptäcker vi också att bilister kör med dubbdäck och då rapporterar vi det, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer