Var tredje lärare är rädd att bli anmäld

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas Riksförbund menar att elever och föräldrar har för stor makt  i skolvärlden.

Enligt fackets enkätundersökning från 2015 är var tredje lärare rädd för att bli anmäld av en elev eller förälder. Konsekvenserna blir en skrämd lärarkår, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är dagligen med om lärare som ringer in och gråter. De berättar att de går utomhus mellan lektionerna för att undvika att möta eleverna. Det kan räcka med att de bestämmer vilken grupp en elev ska tillhöra i ett grupparbete, ber eleven stänga av mobilen, vara tysta eller påpeka att de glömt material för att vissa elever ska känna sig kränkta och hota med att de ska göra en anmälan, säger Britt-Marie Selin, själv lärare på en grundskola i Stockholm och fackligt huvudskyddsombud, till Dagens Nyheter.

Allt fler lärare utsätts också för hot och våld, nya siffror från Stockholm stads utbildningsförvaltning visar att anmälningarna om hot och våld mot skolpersonal ökat från 357 anmälningar under 2014 till 562 förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer