Det saknas många vårdplatser på länets sjukhus nu under sommaren. Foto: SVT

Var tredje vårdplats stängd på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt står nu 1 200 sängar tomma på länets akutsjukhus. Bristen på personal i kombination med att det är semestertider har förvärrat bristen på öppna vårdplatser.

Trycket på akutsjukhusen är högt och många väntar på en vårdplats för att läggas in. Samtidigt står var tredje säng oanvänd eftersom sjukhusen inte har tillräckligt med personal för att hålla vårdplatserna öppna, skriver tidningen Mitti.

– Den här veckan och kommande veckor önskar vi att vi hade cirka hundra fler öppna vårdplatser i länet, säger Patrik Söderberg, chefläkare på Stockholms läns landsting.

1 200 vårdplatser stängda

Totalt handlar det om 1 200 vårdplatser som nu är stängda, eftersom det saknas personal för att hålla dem öppna. Framför allt råder det brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Läget har förvärrats av att det är semestertider, då mycket personal är ledig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserade i vintras Stockholms läns landsting för att färdigbehandlade patienter tvingas vänta så lång tid på att få en vårdplats.

Karolinska Universitetssjukhuset: 694 av 1486

Södersjukhuset: 236 av 687

Danderyds sjukhus: 131 av 523

Capio S:t Görans sjukhus: 112 av 353

Södertälje sjukhus: 40 av 178

Norrtälje sjukhus: 24 av 107

Källa: Landstinget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.